Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko je parlamentná demokracia, tvrdí Sterling: USA tu základne nebuduje

Adam H. Sterling
Adam H. Sterling (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA – Slovensko je rozvinutá parlamentná demokracia, kde sú všetky základné slobody rešpektované. Takto hodnotil krajinu súčasný veľvyslanec Spojených štátov na Slovensku Adam Sterling v diskusnej relácii CD klub na Tablet.tv. Uviedol to v súvislosti so Správou o dodržiavaní ľudských práv vo svete, ktorú americké ministerstvo zahraničia pripravuje podľa Sterlinga o každej krajine každý rok na základe nariadenia od Kongresu.

Napriek tomu, ako veľvyslanec vníma Slovensko, priznáva, že správa vyčíta krajine nedostatky v práci s menšinami. "Napríklad hovorím o Rómoch, potom náboženské otázky, najmä spojené s moslimami a isté nedostatky v súdnictve a vo vytváraní právneho štátu v súvislosti s korupciou," doplnil Sterling.

Veľvyslanec zároveň odmietol, že by USA chcelo obmedzovať slovenskú suverenitu. Takéto informácie podľa neho šíria ruské médiá. "Slovensko a USA sú spojenci a treba si uvedomiť, že NATO nie je cudzia inštitúcia a ani neslúži ako nástroj USA. Spolupracujeme, aby sme zaistili bezpečnosť členov aliancie," zdôraznil Sterling.

Na Slovensku podľa jeho slov nie sú ani americké základne, ani základne NATO. "Slováci majú akurát vlastné základne a prispievajú ku kolektívnej ochrane," poznamenal. V súvislosti s informáciou, že sa chystá na Slovensku výstavba vojenskej základne USA uviedol, že to nie je pravda. "Ide len o ponuku USA finančne sa podieľať na modernizácii slovenských vojenských letísk ako Sliač," vysvetlil.

Sterling zdôraznil, že USA a Slovensko majú silné väzby. "Sme priatelia, čo je úplný základ, pretože zdieľame rovnaké hodnoty a pri mojich cestách po Slovensku veľa rozprávam o našom spoločnom odhodlaní brániť dodržiavanie ľudských práv, práva menšín, boj proti extrémizmu, zásady právneho štátu, jednoducho základné hodnoty dôležité pre našu rodinu krajín, teda demokracií západného typu," povedal.

Úlohou americkej ambasády je podľa neho posilňovať možnosti Slovenska, a tým vytvoriť predpoklady pre tesnejšie partnerstvo. "V ekonomickej oblasti podporujeme snahy o diverzifikáciu slovenskej ekonomiky, vytvorenie silnejšej znalostnej ekonomiky a priestoru pre startupy, pričom sa snažíme prispieť aj k tomu, aby Slováci pociťovali čo najväčšiu mieru dôvery k vláde," uviedol.

Pokiaľ ide o zahraničnú politiku USA veľvyslanec zdôraznil, že v dôležitých otázkach sa nič nemení. "Náš záujem o slobodnú Európu žijúcu v mieri sa nemení, ani náš záujem a odhodlanie spolupracovať v rámci NATO, ktoré je garantom bezpečnosti a udržiavať maximálne blízke vzťahy s takým významným partnerom, ako je EÚ," poznamenal.

Garantuje, že vzťah k EÚ a NATO sa meniť nebude. "Pretože to je súčasťou americkej DNA," zdôraznil. Dodal, že pre USA je tiež dôležitý konštruktívny vzťah s Ruskom. "Už preto, že obe krajiny sú globálne mocnosti a chceme určite hľadať prieniky a vzťahy upokojiť a posunúť," doplnil.

Viac o téme: DemokraciaUSAAdam Sterling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu