Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obmedzenie výrokovej imunity je gordický uzol, myslí si Bugár: Opozícia by to nepodporila

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Problematika obmedzenia výrokovej imunity poslancov tak, aby v pléne Národnej rady SR nemohli beztrestne zaznievať xenofóbne či rasistické výroky, je gordický uzol. Povedal to líder koaličného Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár. O potrebe obmedzenia indemnity už viackrát hovoril šéf Mandátového a imunitného výboru NR SR Richard Raši (Smer-SD), ktorý riešil nenávistné výroky poslancov ĽSNS. Keďže platí výroková imunita, maximálnou sankciou voči nim je pokuta 1000 eur.

 "Mali by sme byť opatrnejší, lebo ak zoberieme výrokovú imunitu úplne, stačí, ak tu niekto spomenie nejaký podnik či podnikateľa a okamžite bude niesť trestnoprávnu zodpovednosť. Preto rozmýšľame, že áno, nebolo by to zlé, ale musíme si byť istí, či neurobíme ešte horšie," povedal Bugár.

Podľa jeho slov je totiž na stole otázka, či sa dá výroková imunita obmedziť. "Nevidel som nikde v Európe, žeby bola obmedzená spôsobom, že sa niektorých vecí týka a iných nie. Toto musíme preskúmať. Každý hovorí, že ak, tak treba zobrať celú indemnitu. Je to gordický uzol," uzavrel s tým, že o problematike sa už radil aj s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd).

Jej hovorca Peter Bubla  potvrdil, že niektorí poslanci so Žitňanskou na túto tému komunikujú. "Osobne to považuje za právne aj politicky ťažkú otázku, ktorá má isté ratio, ale prináša aj viaceré riziká. To politické rozhodnutie musí zrejme padnúť v prvom rade medzi poslancami v parlamente. V každom prípade, keď to bude aktuálne, ministerstvo spravodlivosti je, samozrejme, pripravené prispieť aj do právneho riešenia," povedal Bubla.

Raši nedávno povedal, že kotlebovci zneužívajú výrokovú imunitu poslancov na šírenie svojich xenofóbnych názorov. Je preto podľa jeho slov na mieste zamyslieť sa nad jej obmedzením.

Poslancov ĽSNS zároveň vyzval, aby imunitu nezneužívali a svoje xenofóbne reči hovorili aj mimo parlamentu, kde za ne môžu byť stíhaní. V parlamente im hrozí maximálne pokuta 1000 eur. "Ak ste si istí o svojej pravde v týchto výrokoch, nezneužívajte parlament. Vyjdite von, povedzte to tam a potom nech rozhodne súd. Tu ste majstri sveta a vonku si dávate pozor, aby ste nepovedali niečo, za čo vás môžu potrestať," odkázal kotlebovcom Raši.

Opozícia by prípadné obmedzenie imunity na výroky nepodporila

Opoziční poslanci by prípadné obmedzenie výrokovej imunity členov snemovne nepodporili. Reagovali tak na úvahy niektorých koaličných predstaviteľov, podľa ktorých je potrebné zastaviť beztrestné prezentovanie xenofóbnych či rasistických postojov v parlamente. Dnes za to poslancom hrozí maximálne pokuta 1000 eur, ich prezentácia mimo parlamentu, kde imunita dosah nemá, však môže mať trestnoprávnu dohru.

"Samozrejme, že to, čo si kotlebovci v parlamente niekedy dovoľujú, je cez hranu. Ale v situácii, kedy má táto koalícia v rukách políciu, prokuratúru a súdy, tak oni by to zneužili voči celej opozícii," myslí si líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Podľa jeho slov by tak vládna garnitúra mala otvorenú cestu k šikanovaniu svojich oponentov.

"Je to teda dvojsečná zbraň. Koalícia je schopná zneužiť boj voči rasistickým výrokom na boj voči celej opozícii. Kým teda nebudú polícia, prokuratúra a súdy nezávislé, dovtedy si myslím, že by bol takýto krok nebezpečný," povedal Matovič.

Myšlienka obmedzenia indemnity sa nepozdáva ani podpredsedovi SaS Ľubomírovi Galkovi. "Poslancov treba nechať v pléne hovoriť. Ale aj dnes môže nasledovať napríklad civilná žaloba, ak poslanec niekoho krivo obviní alebo urazí. Je to však veľmi tenký ľad, staviame sa k tomu skôr rezervovane. Nehovorím, že nie sme ochotní diskutovať, ale sloboda prejavu by mala byť čo najvyššia," reagoval.

Líder Sme rodina Boris Kollár už teraz hovorí, že takéto obmedzenie by nepodporil. "Výroková imunita je posledná sloboda slova, ktorá nám ostala. Som teda absolútne proti tomu, lebo to považujem za otvorenie Pandorinej skrinky. Obmedziť imunitu, to je ako byť trošku tehotný, a to sa nedá. Ak je raz imunita, tak má byť. Inak to už nie je imunita, ale paškvil. Výroky poslancov nech zhodnotia voliči," odkázal.

Kollár vidí problém v tom, že u nás narastá extrémizmus. "Ale nehovorím len o ĽSNS. Extrémne sa tu kradne a je tu extrémna korupcia. Keby to politici nerobili, Marian Kotleba nikdy nie je v parlamente. A nebol by som tam ani ja, lebo by som nepotreboval ísť do politiky. Najskôr odstráňme extrémne kradnutie a ľudia potom nepôjdu za Kotlebom," dodal.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý upozornil, že výroková imunita je jediná, ktorá poslancom ostala. "Je tradíciou vo väčšine vyspelých štátov práve preto, lebo chráni najmä opozičných poslancov predtým, aby ich moc mohla prenasledovať, keď pomenujú jej prešľapy. Nie som priateľ nejakého rušenia výrokovej imunity. Ak ide o jej obmedzenie, aby sa zabránilo nabádaniu na porušovanie základných práv a slobôd, tak o tom sa dá rozprávať. Ale podľa mňa treba počkať, či doterajšie nástroje nezaberajú. Poslanci ĽSNS boli pokutovaní a ak to nepomôže, debata je namieste. Ale zatiaľ je to predčasné," povedal.

Viac o téme: Béla BugárMost-HídVýroková imunita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu