Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Schengenský priestor je podľa Fica jeden z najväčších úspechov: Ide o základ slobody

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vytvorenie schengenského priestoru považuje predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) za jeden z najväčších úspechov európskej integrácie. Spoločný ekonomický a bezpečnostný priestor bez kontrol na vnútorných hraniciach priniesol podľa neho občanom a podnikom na Slovensku významné profity.

Slobodný pohyb osôb a tovaru považujem za jeden z podstatných výdobytkov európskej integrácie. Je to jeden zo základných znakov slobodného života v Európskej únii,“ vyzdvihol Fico. Slovensko aj po vstupe do schengenského priestoru pokračuje v budovaní technického zabezpečenia vonkajších hraníc, ktoré má zabraňovať, resp. odhaľovať ich nelegálne prekračovanie, uviedol premiér.

„Vláda SR pod mojím vedením podporuje posilňovanie technických vybavení aj na hraničných priechodoch, ktoré uľahčujú a urýchľujú legálne prekračovanie vonkajších hraníc,“ skonštatoval. V súvislosti s ochranou vonkajších hraníc považuje ministerský predseda za dôležitý impulz slovenské predsedníctvo (SK PRES) v Rade EÚ. „Počas slovenského predsedníctva sme nastolili celý rad tém i riešení, ako zabezpečiť ochranu vonkajších hraníc,“ poznamenal.

Spolupráca s krajinami pôvodu a tranzitu bola zo strany SK PRES považovaná za základ dlhodobo udržateľného riešenia migračnej krízy v Európe. „Presadzujeme pri spolupráci s krajinami pôvodu dodržiavanie princípov partnerstva a spoločnej zodpovednosti za riešenie problému,“ ozrejmil Fico. Premiér zdôraznil, že je prioritou jeho vlády zostať v centre integračných procesov. „Sme pripravení aj naďalej plniť záväzky voči partnerom v rámci upevňovania bezpečnosti schengenského priestoru,“ doplnil.

Viac o téme: Robert FicoSchengen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu