Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žiadosť Hrnka a ďalších poslancov pre Kisku: Lietať by mal iba na cesty spojené s výkonom funkcie

Poslanec NR SR za stranu SNS Anton Hrnko počas rokovania mimoriadnej 5. schôdze Národnej rady SR k odvolávaniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu nadmerných odpočtov DPH Ladislava Bašternáka.
Poslanec NR SR za stranu SNS Anton Hrnko počas rokovania mimoriadnej 5. schôdze Národnej rady SR k odvolávaniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu nadmerných odpočtov DPH Ladislava Bašternáka. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky žiadajú prezidenta Andreja Kisku, aby lietadlá leteckého útvaru ministerstva vnútra využíval iba na cesty súvisiace s výkonom jeho ústavnej funkcie. Tak znie uznesenie, o ktorého prijatí budú poslanci hlasovať v utorok 4. apríla. Uznesenie dnes v pléne parlamentu predniesol koaličný poslanec za SNS Anton Hrnko a podpísaní sú pod ním okrem neho aj poslanec za Smer-SD Martin Nemky a Elemér Jakab (Most-Híd).

Prezident Andrej Kiska letel podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka medzi Bratislavou a Popradom na vlastnú žiadosť 319-krát. Tieto lety nesúviseli s výkonom jeho funkcie. Ako Kaliňák informoval poslancov NR SR, tieto lety stáli 789 525 eur, pričom prezidentská kancelária za ne neplatila.

Kaliňák zverejnil účet za Kiskove lety špeciálom: Slovákov to stálo obrovskú sumu, reakcia prezidenta

Navyše, okrem týchto letov letel Kiska podľa Kaliňáka letkou ministerstva vnútra sedemkrát medzi Košicami a Popradom. Tieto lety tiež nesúviseli s výkonom funkcie. Kiska podľa šéfa rezortu vnútra vládnou letkou absolvoval až 70 percent letov, ktoré nesúviseli s jeho funkciou.

V rokoch 2015-2017 lietadlá letky MV vykonali podľa Kaliňáka 880 letov s ústavnými činiteľmi SR. Z toho prezident letel 454-krát, premiér 183-krát, predseda parlamentu 66-krát a ostatní ústavní činitelia, najmä ministri 178-krát. Súkromne využil lietadlo letky MV aj predseda vlády, a to štyrikrát do Prahy a Košíc, za čo zaplatil 9 900 eur.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) predložil informáciu o využívaní letky ministerstva vnútra za roky 2015 až 2017 na žiadosť poslancov za Smer-SD, ktorí vychádzali z medializovaných informácií, že prezident Andrej Kiska využíva letku na cesty, ktoré nie sú vždy služobné.

Viac o téme: LetElemér JakabAndrej KiskaAnton HrnkoMartin Nemky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu