Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ficov postoj k Mečiarovým amnestiám je neúprimný, tvrdí Budaj

Ján Budaj
Ján Budaj (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Najnovší postoj predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) k návrhu na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara zatiaľ nesmeruje úprimne k ich zrušeniu. Myslí si to opozičný poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA), ktorý premiéra vyzýva, aby svoj prístup k tejto problematike zmenil.

"Robert Fico hovorí, že spoznal spôsob, ako by sa dali riešiť amnestie. Domnievam sa, že tomu tak nie je. Podľa Ústavy (ÚS) SR má zákonodarnú moc najmä NR SR. Parlament je preto zriadený, aby jeho poslanci s plnou vážnosťou rozhodovali o právnom systéme SR," zdôraznil Budaj.

Pascu Ficovho návrhu vidí v tom, že ÚS už rozhodoval a v jeho výnose sa nachádza výrok, že amnestie nemožno dopĺňať ani meniť. "Práve preto je zmena Mečiarových amnestií možná len prijatím ústavného zákona a nie prostým poslaním na ÚS, lebo ten sa už k tejto veci negatívne vymedzil," vysvetlil opozičný poslanec.

Budaj zopakoval, že Mečiarove amnestie sú morálny aj právny suterén. "Tieto rozhodnutia treba dať z nášho právneho poriadku preč. Elementárna spravodlivosť v politike je čosi, čomu rozumieme všetci. Je to tmel spoločnosti, máme jasno v tom, čo je zlo a čo je dobro. Voláme po pravde a spravodlivosti," podčiarkol.

Poslanec aj preto prišiel s nápadom pripomenúť si sympózium, ktoré sa odohralo pod záštitou Václava Havla v roku 1990 pod názvom Etika a politika. "Vtedy sme si ani nevedeli predstaviť, ako naliehavá bude diskusia o etike v politike o 27 rokov neskôr," povedal Budaj.

Aktuálne medzinárodné sympózium Etika a politika II. sa uskutoční 17. marca v historickej budove NR SR. Medzi rečníkmi sa objavia rakúsky exprezident Heinz Fischer, expremiérka Iveta Radičová, verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, arcibiskup Stanislav Zvolenský, kazateľ Daniel Pastirčák či česká eurokomisárka Věra Jourová. Budaj chce pozvať aj premiéra Fica a predsedu NR SR Andreja Danka (SNS).

Robert Fico nedávno povedal, že Ústavný súd SR by mohol dostať právomoc rozhodnúť, či sú Mečiarove amnestie zrušiteľné, alebo nie. Fico zdôraznil, že tieto amnestie od samého začiatku kritizoval a považuje ich za morálny suterén. Podľa jeho právneho názoru ich však nemožno "tak jednoducho" zrušiť prijatím ústavného zákona. Ak by však Ústavný súd povedal, že sa Mečiarove amnestie dajú zrušiť prijatím ústavného zákona, podľa predsedu vlády by nebol dôvod neurobiť to. Ale kým to súd nepovie, premiér tvrdí, že poslanci nemajú právomoc amnestie zrušiť. "Nerobme svojvoľne niečo, na čo nemáme oprávnenie v ústave," apeloval Fico vo videu.

O opozičnom návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií mal parlament rozhodovať na prvej tohtoročnej schôdzi. Budaj však svoj návrh nechal presunúť na marcovú schôdzu, aby vytvoril čas koaličným stranám Smer-SD a SNS ujasniť si, či sú amnestie zrušiteľné. Tak ako Smer-SD ani SNS o ich zrušiteľnosti nie je presvedčená.

Budaj dnes avizoval, že svoj návrh už nestiahne. Myslí si, že ak by mali poslanci Smeru-SD pri hlasovaní voľnú ruku, viacerí by boli za zrušenie amnestií. Ak však Budaj neuspeje, o pol roka príde s návrhom opäť.

Viac o téme: Robert FicoJán Budaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu