Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šanca na zviditeľnenie Slovenska: Tohto politika nominovali na europoslanca roka

Eduard Kukan
Eduard Kukan (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Interný časopis Európskeho parlamentu (EP) The Parliament Magazine vo svojom najnovšom vydaní priniesol prehľad nominácií najaktívnejších europoslancov v konkrétnych oblastiach politiky. Na cenu MEP AWARDS 2017 bol ako jediný z 13 slovenských europoslancov nominovaný Eduard Kukan za svoju činnosť v oblasti zahraničnej politiky.

O cenu bude súťažiť spolu s liberálnou belgickou poslankyňou Hilde Vautmansovou a estónskym liberálnym poslancom a bývalým šéfom estónskej diplomacie Urmasom Paetom. O nomináciách rozhodujú mimovládne organizácie a záujmové skupiny spolupracujúce s europarlamentom. Víťazi 18 kategórií na MEP AWARDS 2017 budú ohlásení počas slávnostnej recepcie 22. marca v Bruseli. "Je to veľká satisfakcia pre každého navrhnutého. Je to ocenenie jeho práce a toho, že si ostatní jeho prácu vážia a rešpektujú," uviedol Kukan. 

Pripomenul, že do tejto ankety sa vôbec po prvýkrát dostala aj oblasť zahraničnej politiky, o to si viac váži, že sa ocitol medzi troma najaktívnejšími. Najmä ak vo Výbore EP pre zahraničnú politiku spolu s náhradníkmi pôsobí takmer sto europoslancov a tejto téme sa venujú aj poslanci z iných výborov. "Nevedel som o tom, že budem nominovaný. Mnohí kolegovia mi hovoria, že budú za mňa hlasovať," dodal Kukan, ktorý je členom Európskej ľudovej strany, najväčšej politickej frakcie v EP. O víťazoch rozhodne odborná komisia aj na základe online hlasovania ostatných poslancov zákonodarného zboru EÚ.  

Kukanovo meno nie je v prehľadoch najaktívnejších členov EP v oblasti zahraničnej politiky uvádzané prvýkrát. V septembri 2016 ho bruselská mimovládna organizácia VoteWatch Europe, mapujúca činnosť europoslancov, označila za druhú najvplyvnejšiu osobou v EP, ktorá pracuje v rámci susedskej politiky a politiky rozširovania EÚ.

Kukan však nie je prvým nominantom spomedzi slovenských europoslancov na MEP AWARDS. V roku 2010 cenu "poslanca roka" vyhrala vtedajšia najmladšia slovenská europoslankyňa Katarína Neveďalová (Smer-SD) v pracovnej oblasti "Vzdelávanie a kultúra". V roku 2012 rovnakú cenu získala poslankyňa Edith Bauer (SMK) v kategórii "Rodová rovnosť" za svoju dlhoročnú prácu, najmä za vypracovanie správy o rozdielnom odmeňovaní žien a mužov.

Viac o téme: Eduard Kukan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu