Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Gröhling chce zmenu: Musíme informovať verejnosť o kvalite škôl

Branislav Gröhling
Branislav Gröhling (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva nedostatočne informuje mladých ľudí o kariérnych a študijných možnostiach. Tvrdí to poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling s tým, že rezort neinformuje o kvalite škôl ani v čase blížiacich sa prijímacích skúšok na stredné školy. Stanovisko poskytla Gröhlinga hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Gröhling tvrdí, že rezort musí informovať rodičov a žiakov o kvalite škôl systematickým spôsobom. "Dnes to nerobí a drží tak ľudí v nevedomosti, no zároveň potenciálne ohrozuje budúce vzdelanie či kariéru mladých ľudí,“ upozorňuje Gröhling s tým, že rodičia musia tieto informácie svojpomocne vyhľadávať, namiesto toho, aby boli kompletné na jednom mieste. Gröhling tvrdí, že ministerstvo je svojou nečinnosťou zodpovedné za nesprávnu voľbu štúdia a povolania mnohých mladých ľudí a nepriamo aj za nezamestnanosť mladých.

"Ministerstvo by malo konečne mentálne vstúpiť do 21. storočia a vytvoriť jednotnú databázu, kde budú zhromaždené viaceré údaje o kvalite škôl, napríklad štatistiky o zamestnanosti a príjme absolventov jednotlivých oborov, o vzdelávaní učiteľov či výsledky externých maturitných skúšok, a pomôcť tak žiakom a rodičom správne sa rozhodnúť,“ uvádza Gröhling.

Podľa poslanca je tiež kľúčové zaviesť plnohodnotné výchovné a kariérové poradenstvo v školách. "Potrebujeme výrazne navýšiť hodinovú dotáciu výchovných a kariérových poradcov a opätovne pre nich zaviesť povinné vzdelávanie a kurzy. V našich základných školách chýba takýto kvalitný systém, v ktorom by sa žiaci na druhom stupni oboznámili s možnosťami budúceho vzdelávania a rastu. Dnes väčšina študentov končí v škole, ktorá je k nim najbližšie, alebo na ktorú ide kamarát, a nie na takej, na ktorú majú predpoklady,“ hovorí poslanec.

Viac o téme: ŠkolstvoSaSBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu