Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNA SPRÁVA Škandál s cenami energií: Posledná výzva Ficovi, dohoda je vraj na svete!

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Chystaným odstúpením Jozefa Holjenčíka sa kauza vysokých cien energie nekončí. Premiér Robert Fico sa rozhodol verejnosti ukázať riešenie kauzy, ktorá pobúrila Slovensko.

Ako pritom uviedli Veronika Remišová, Igor Matovič (OĽaNO-NOVA), Jana Kiššová a Karol Galek (SaS) na dnešnej tlačovke, plánujú pre zmätky pri účtoch za energie iniciovať návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). Preto mu dali čas do ôsmeho februára, aby odvolal ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) a nominantov koalície v energetických spoločnostiach za to, že nezvládli svoju funkciu. Vinia ich z vypuknutia celého škandálu s cenami energií. Ak tak neurobí, navrhnú vyslovenie nedôvery.

Ako sa Fico vyjadril na tlačovke, po tom, čo im boli avizované problémy s cenami energií a plynu najmä na strede Slovenska, prebehli opakované stretnutia - ÚRSO podľa neho prijal pod určitým tlakom rozhodnutia. 

Po stretnutí expertov sú závery takéto: úrad po dohode s distribučnými spoločnosťami by ešte dnes mal vypracovať novú vyhlášku, ktorá pre celé územie Slovenska vráti podmienky z roku 2016. Bude schválená v skrátenom legislatívnom konaní a vraj by mohla byť ponúknutá na zverejnenie v zbierke zákonov v podstate okamžite."Nová vyhláška o cenovej regulácii v elektroenergetike vráti pre celé Slovensko podmienky z minulého roka. Konáme v duchu, že nie je dôvod na akékoľvek zvyšovanie cien energií," dodal.

„Nepočúvajte toho poloblázna Matoviča a ďalších ľudí,“ dodal zároveň Fico a hovorí, nech sú ľudia trpezliví. Zajtra by sa podľa jeho informácií mal na regulačnej rade šéf ÚRSO Jozef Holjenčík vzdať funkcie a poslať list prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

"Ľudia nech si počkajú. Prosím vás, nepočúvajte toho poloblázna Matoviča a ďalších ľudí. Počkajte si na nové zálohové platby na základe novej vyhlášky. Pokiaľ už niekto zaplatil novú zálohovú platbu, tak to bude mať v priebehu roka zúčtované, ale určite nepríde ani o jediné euro,“ konštatoval Fico. 

Minister Žiga zároveň uistil, že nebudú žiadne nové poplatky za ističe a pod. „Na základe dohody medzi distribučnými spoločnosťami a ÚRSO sa vrátime k vyhláške z roku 2016. To znamená aj cenová úroveň sa vráti na úroveň z minulého roka. Už nebude vôbec riešený žiadny istič,“ povedal Žiga. 

K výzve OĽaNO-NOVA a SaS sa ale premiér nevyjadril.

Vyjadrenie Andreja Danka:

Ako sa na tlačovke vyjadril šéf národniarov Andrej Danko, na predsedníctve strany vraj padali ťažké a ostré slová. „Bremeno z minulosti nás zaťažuje aj dnes,“ konštatoval s tým, že SNS nechce zažiť situáciu z minulosti. Tiež sa vyjadril k medializovaným tisícovým odmenám pre nominantov, ktoré vraj nie sú pravdou.

Dochádza tak údajne k odchodu niektorých nominantov, lebo odmietajú byť dehonestovaní a pošpiňovaní. Danko taktiež naznačil, že za Igor Matovičom je finančná skupina a povedal, že Slovensko nemá opozíciu, ale zúfalcov.

Národniari taktiež chcú zotrvať v koalícii a v stredu sa s partnermi plánujú dohodnúť, ako ďalej s energiami. „Otázka cien energií je pre mňa principiálna. Rešpektujem finančné skupiny, ak si neurobia zo štátu dojnú kravu. SNS vyvinie tlak, aby EPH odišla. Treba preskúmať aj znaky korupčných konaní,“ povedal. Danko zároveň chce, aby Slovensko bolo silným štátom a zároveň sa ospravedlniť za situáciu, ktorú vraj nespôsobila SNS ani vláda, ale nejaké dedičstvo histórie.

„Musíme sa verejne ohradiť proti tomu, aby niekto špinil SNS za nárast cien energií. My sme aj v minulosti hovorili o zachovaní cien energií a aby sme neprijímali zákony, ktoré by zaťažovali rodiny,“ pripomenul. 

Viac o téme: Robert FicoAndrej DankoPeter ŽigaÚRSOJozef Holjenčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu