Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Liberálna politika EÚ ohrozuje naše poľnohospodárstvo: Treba ochrániť trh, hovorí ministerka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Príliš liberálne prijímanie medzinárodných dohôd ohrozuje európske poľnohospodárstvo. Konštatovala to ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná po zasadnutí Rady ministrov pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo v Bruseli, na ktorom rokovali o medzinárodných dohodách a ich vplyve na poľnohospodárstvo v krajinách Európskej únie. Okrem toho ministri diskutovali aj o nekalých obchodných praktikách.

"Tempo liberalizácie pri uzatváraní medzinárodných dohôd je príliš vysoké a nedostatočne sa berie do úvahy ochrana nášho domáceho európskeho trhu. Špeciálne na citlivé poľnohospodárske a potravinárske výrobky musíme brať osobitný ohľad. Kumulatívny dosah viacerých dohôd ako je TTIP či Mercosur, by mohol mať negatívny dosah na trh EÚ,“ skonštatovala Matečná. Slovensko a ďalších dvanásť členských štátov preto poslalo Európskej komisii (EK) list, v ktorom žiada, aby EK dopracovala štúdiu o dosahoch dohôd o voľnom obchode,

Situácia na trhu v EÚ takmer vo všetkých sektoroch, či už ide o mlieko, bravčové mäso, ovocie a zeleninu, alebo cukor sa podľa Matečnej vyvíja pozitívne, ale zmeny sú zatiaľ nestabilné. „Podčiarkli sme aj nevyhnutnosť boja proti nekalým obchodným praktikám, ktoré neoprávnene znevýhodňujú výrobcov a spracovateľov oproti obchodníkom. Nie je možné, aby ceny mlieka stúpali, ale reťazce reagujú na tento vývoj s neodôvodneným oneskorením,“ zdôraznila Matečná. 

Viac o téme: PoľnohospodárstvoEurópska úniaGabriela Matečná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu