Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vieme, prečo Procházka v Luxemburgu neuspel: Takto sa vyjadrila Rada EÚ

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Súdna rada SR už pozná dôvody, pre ktoré neprešla kandidatúra Radoslava Procházku na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Diplomatickou cestou dostala písomné stanovisko poradného výboru Rady EÚ, ktorý vydal v decembri 2016 ku kandidatúre Procházku negatívne stanovisko.

Obsah stanoviska priblížila Patrícia Némethová z Tlačovej rady SR. Na jednej strane podľa nej „rozsiahlo opisuje nesporné kvality Procházku, ako sú právna prax, odbornosť, jazykové schopnosti, medzinárodné skúsenosti. Napriek tomu výbor vydal negatívne stanovisko, a to vzhľadom na obavy ohľadne integrity kandidáta, ktoré podľa výboru neboli rozptýlené,“ tlmočila Némethová.

Stanovisko v tejto časti neobsahuje podrobnejšie odôvodnenie, vysvetlila ďalej. Nachádza sa v ňom stručná zmienka o vôli kandidáta vyhnúť sa zdaňovaniu niektorých nákladov jeho prezidentskej kampane v roku 2014.

Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková sa na decembrovom zasadnutí rady vyjadrila, že nová voľba kandidáta za Slovensko na medzinárodný súdny post sa pravdepodobne uskutoční niekedy na jar. Bývalý predseda strany #Sieť bol druhým kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ, ktorý je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. Pred ním neuspela kandidátka Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka.

Súdna rada zvolila Procházku za ďalšieho kandidáta 19. septembra, vláda kandidatúru odsúhlasila 28. septembra. V Bruseli ju napadol predseda opozičnej strany SaS Richard Sulík. V liste adresovanom Európskemu súdnemu dvoru upozornil na nízky morálny kredit Procházku a na netransparentné financovanie jeho dvoch politických kampaní, prezidentskej a parlamentnej.

Viac o téme: SudcaRadoslav ProcházkaEurópska úniaVšeobecný súdu EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu