Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico sa stretol s arcibiskupom a chválil sa úspechmi: Ako to ale pretaviť do životnej úrovne ľudí?

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V roku 2016 sa mimoriadne darilo slovenskej ekonomike, dosiahli sme historickú zamestnanosť a výrazný pokles nezamestnanosti, pričom tento rok nás čaká veľká téma, ako to ešte viac pretaviť do životnej úrovne ľudí. O týchto témach informoval slovenský premiér Robert Fico bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského na dnešnom stretnutí v Bratislave.

"Mám záujem o to, aby vláda SR mala korektné vzťahy s katolíckou cirkvou. Je tu niekoľko momentov, ktoré nás spájajú, je to predovšetkým oblasť sociálna, o ktorej sme prioritne s arcibiskupom hovorili," uviedol po stretnutí premiér Fico.  Rozhovor sa podľa neho niesol vo veľmi pokojnej novoročnej atmosfére.

 "Vzhľadom na záujem katolíckej cirkvi o rodinnú politiku som informoval arcibiskupa o zámere zvýšiť materskú a to na úroveň prakticky čistého príjmu, ďalej o zvyšovaní rodičovského príspevku, ako aj o ďalších opatreniach," vyhlásil premiér.

Keďže katolícka cirkev je dnes zriaďovateľom i mnohých stredných škôl, premiér ho informoval o záujme diskutovať o tom, ako ešte viac zosúladiť to, čo ponúkajú školy a čo na druhej strane potrebuje prax.

"Nevyhli sme sa témam, ktoré v roku 2017 budú dominovať, a to je téma rastu miezd, kde som opäť potvrdil záujem vlády o tlak na rast minimálnej mzdy a rovnako tlaku vlády na skvalitnenie kolektívneho vyjednávania, ktoré umožní, aby tak vo výrobnej, ako aj v nevýrobnej sfére, mohli platy rásť rýchlejšie, pretože máme vysokú produktivitu, ale mzdy, pokiaľ ide o ich rast nezodpovedajú tejto produktivite," zdôraznil premiér.

Tému odluky cirkvi od štátu nazval premiér "evergreenom" vo vzťahoch medzi štátom a katolíckou cirkvou. "Pokiaľ sa nenájde model, ktorý by vyhovoval obidvom stranám, tak nemá význam niečo znásilňovať. Momentálne je tak katolícka cirkev, ako aj iné cirkvi, napojená na štát, ako je, a nemyslím si, že toto by malo byť nejakým hlavným motívom spolupráce medzi vládou a katolíckou cirkvou. Skôr naopak, budeme hľadať prieniky," dodal. Verí, že v roku 2017 budú vzájomné vzťahy vlády a katolíckej cirkvi presne také isté, ako to bolo doteraz.

Bratislavský arcibiskup Zvolenský označil stretnutie za zdvorilostné. "Využil som túto príležitosť, aby som zaželal premiérovi všetko dobré do nového roka a premiér mi zasa predniesol podnety, ktoré vychádzajú zo situácie, ako vláda pozoruje pozitívny vývoj v ekonomike Slovenska," povedal Zvolenský. Potvrdil, že téma odluky cirkvi od štátu nebola predmetom ich rozhovoru.

Viac o téme: Robert FicoStanislav Zvolenský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu