Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kažimírovi sa VšZP nepozdáva: Problém tam určite je, len nevieme, aký veľký

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) neverí úplne správe o rekordnej strate vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP). Na druhej strane pripúšťa, že problém tam je, aj keď jeho veľkosť nepoznáme. Vyhlásil to dnes v parlamente počas rozpravy k návrhu štátneho rozpočtu.

"Správa porovnávala obchodný plán starého manažmentu s výsledkami nového manažmentu," povedal Kažimír na margo analýzy, ktorú si nechal vypracovať riaditeľ VšZP Miroslav Kočan. O tom, aký veľký ten problém v skutočnosti je, bude podľa ministra hovoriť účtovná závierka, ktorá bude verejná.

"A ja budem trvať na tom, aby bola kontra závierka, za účasti Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Potom sme pripravení samozrejme pomôcť v zmysle zákona a pravidiel. Netreba z toho ale robiť paniku a ja by som bol nerád, aby to bolo brané ako zámienka jednorazových dodatočných zdrojov," povedal Kažimír.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) už vyhlásil, že neplánuje dať VšZP do konkurzu. Jej veritelia, teda nemocnice, lekárne či ambulancie, nie sú podľa Druckera ohrození, VšZP peniaze na úhrady pre nich má. Problém však bude mať s negatívnym vlastným imaním. Minister predpokladá, že by sa mohlo dorovnať nepeňažným vkladom. O čo konkrétne by mohlo ísť, nepovedal. Pripomenul tiež, že nevyhnutné je aj šetrenie.

VšZP, ktorá je najväčšou na trhu, očakáva na konci tohto roka rekordnú stratu 283 miliónov eur. V strate je od augusta po tom, čo zreálnila tvorbu technických rezerv. Vlani VšZP vykázala zisk 17,6 milióna eur, podľa súčasného vedenia mala však skončiť v mínuse. Bývalý riaditeľ VšZP Miroslav Vaďura si za výsledkom stojí. Minister Drucker, ako aj súčasný šéf VšZP Kočan deklarovali, že poistenci nemusia mať pre hospodárske výsledky obavy. VšZP ešte v takejto vysokej strate nebola. Doteraz najvyššiu mala v roku 2010, a to vyše 120 miliónov eur. Kočan očakáva, že VšZP by sa do plusu mohla opäť dostať v roku 2018.

Viac o téme: ZdravotníctvoPeter KažimírVšeobecná zdravotná poisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu