Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koalícia avizuje zmeny vo volebnom systéme: Dočkáme sa hlasovania cez internet?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR otvoria na najbližšej schôdzi volebné zákony. Koaličné strany Smer-SD a Most-Híd chcú zlúčiť termín konania komunálnych a krajských volieb a tiež urobiť z dvojkolovej voľby predsedu kraja jednokolovú. Ak sa zákony dostanú do druhého čítania, otvára sa možnosť doplniť ich aj o ďalšie zmeny. Slováci žijúci v zahraničí už dlhšie obdobie žiadajú jednoduchšie voľby zo zahraničia napríklad v podobe elektronického hlasovania. To však koalícia nateraz neplánuje.

"Predkladané legislatívne návrhy sa vzťahujú na voľby do samosprávnych krajov SR a v rámci tejto iniciatívy neplánujeme zakomponovať internetové hlasovanie. Hlasovanie v parlamentných voľbách cez internet nebolo témou diskusie s koaličnými partnermi," odpovedal na otázky jeden z predkladateľov novely, podpredseda NR SR a predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč.

"Momentálne je volebný zákon pred prvým čítaním, kde sa budú poslanci NR SR zaoberať aktuálnym predkladaným návrhom. V prípade zavedenia elektronického hlasovania je určite potrebné, aby takýto návrh prešiel celým legislatívnym procesom, nielen ako pozmeňovací návrh," uviedol pre TASR Most-Híd.

Koaliční poslanci chcú svojimi návrhmi dosiahnuť, aby sa voľby do vyšších územných celkov (VÚC) a komunálne voľby od roku 2022 mohli konať súčasne. "Pre voliča to znamená voliť tieto orgány v jeden deň, na rovnakom mieste, čo v konečnom dôsledku mu nielen usporí čas, ale najmä zvýši pozornosť vo vzťahu ku kandidátom a prirodzenému výberu tých z nich, ktorí sú spôsobilí plniť jeho predstavy v jednotlivých orgánoch," vysvetľujú navrhovatelia.

Zmenu dvojkolovej voľby predsedu kraja na jednokolovú zas odôvodňujú praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. "Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov," uvádzajú poslanci. Poukazujú, že aj starostovia a primátori sa volia v jednokolovom hlasovaní. Zmena by mala podľa nich priniesť úspory. Opozícia s takouto zmenou nesúhlasí.

Svoju zmenu volebného zákona má aj opozícia. Tá chce umožniť voľbu poštou vo všetkých voľbách, ako aj pri celoštátnych referendách. V súčasnosti možno hlasovať poštou len pri voľbách do NR SR. Opozičná novela sa však zrejme do druhého čítania nedostane a tak sa cez ňu ani nebudú dať robiť ďalšie zmeny. Ministerstvo vnútra na poslanecký návrh reagovalo tým, že z vecného hľadiska ho považuje za nedotiahnutý a povrchný. Poukázalo na technické záležitosti, pre ktoré by zákon nebol realizovateľný.

Jeden z predkladateľov opozičnej novely Juraj Droba (SaS) si myslí, že elektronické voľby budú potrebovať vlastný zákon. "Majú aj svoje úskalia, o ktorých je potrebné poctivo diskutovať," povedal pre TASR.

Viac o téme: VoľbyKoalícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu