Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ministerstvo školstva plánuje nový projekt: Podporovať sa bude model inkluzívneho vzdelávania

Minister školstva Peter Plavčan
Minister školstva Peter Plavčan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva vyhlásilo výzvu na vypracovanie národného projektu „Škola otvorená všetkým“. Projekt bude realizovať organizácia ministerstva školstva Metodicko-pedagogické centrum. Cieľom projektu je zabezpečiť rovnaký prístup ku kvalitnému vzdelávaniu a zlepšiť výsledky a kompetencie detí a žiakov materských a základných škôl. Informovalo o tom ministerstvo školstva na svojej internetovej stránke.

V rámci projektu budú podporovať model inkluzívneho vzdelávania. Podstatou tohto modelu je právo každého dieťaťa na kvalitné vzdelanie s dôrazom na búranie bariér, ktoré znemožňujú rovnocenný prístup k vzdelávaniu. „K tomu významnou mierou prispeje zapojenie predovšetkým pedagogických asistentov, ako i odborne pripravených pedagógov a profesionálnych odborníkov z oblasti psychológie, špeciálnej pedagogiky či sociálnej pedagogiky, ktorí vytvoria spoločné odborné tímy na podporu detí a žiakov, a takisto aj zapojenie rodičov," informuje ministerstvo školstva s tým, že v rámci národného projektu plánujú podporiť viac ako 500 nových pracovných miest pedagogických asistentov a odborných zamestnancov v materských a základných školách. 

Projekt má nadviazať na predchádzajúce projekty "Vzdelávaním pedagogických zamestnancov k inklúzii marginalizovaných rómskych komunít", "Inkluzívny model vzdelávania na predprimárnom stupni školskej sústavy" a "PRINED - Projekt inkluzívnej edukácie". 

Národný projekt budú spolufinancovať z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu v rámci prioritnej osi Vzdelávanie operačného programu Ľudské zdroje.

Viac o téme: Ministerstvo školstvaŠkola otvorená všetkým
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu