Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Silné odkazy pre zosnulého Kováča (†86): Pomohol Slovensku oslobodiť sa z pseudodemokracie

Iveta Radičová Zobraziť galériu (2)
Iveta Radičová (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA – Postoje a činy pána prezidenta Kováča nielen výrazne pomohli Slovensku pri oslobodení sa z osídiel pseudodemokracie a úpadku v období mečiarizmu, ale aj preukázal, aké dosahy môžu mať toľkokrát podceňované kompetencie prezidenta.

"Aké dôležité je presadzovať hodnoty a morálne princípy a aké rozhodujúce je, kto vykonáva danú funkciu. Česť jeho pamiatke,“ uviedla expremiérka Iveta Radičová v reakcii na dnešné úmrtie prvého prezidenta samostatnej SR Michala Kováča.

Na túto smutnú správu zareagovali aj viacerí iní politici, napríklad europoslanec Ivan Štefanec (KDH). „Na Michala Kováča si budem spomínať nielen ako na prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky, ale aj ako na človeka, ktorý sa nezľakol a v kľúčovom okamihu sa postavil na správnu stranu. Aj jeho zásluhou je dnes Slovensko súčasťou Európskej únie a NATO. Najviac ma mrzí, že ľudia, ktorí jemu a hlavne Slovensku ubližovali, si chodia bezstarostne po slobode,“ uviedol Štefanec na svojom facebookovom profile. 

„Dôkaz, že hrdinom sa človek nemusí narodiť. Tvárou v tvár zlu sa nim človek aj môže stať,“ uviedol poslanec NR SR Miroslav Beblavý (nezaradený). Podľa Ľubomíra Galka (SaS) „môže mu vyčítať hocikto hocičo, u mňa zostane zapísaný tým, ako sa postavil Vladimírovi Mečiarovi a mečiarizmu“. 

Vo veku 86 rokov dnes o 19:50 zomrel prvý slovenský prezident Michal Kováč v Nemocnici sv. Michala. Do tejto nemocnice ho previezli už v piatok 30. septembra na kardiologickú jednotku intenzívnej starostlivosti. Dôvodom boli kardiovaskulárne problémy. Bývalý prezident bojoval s podlomeným zdravím už niekoľko rokov. Kováč trpel aj Parkinsonovou chorobou.

Viac o téme: Iveta RadičováMichal Kováč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu