Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prezident vyjadruje nespokojnosť občanov: Nemocnice sú pre nich ďaleko

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/AP)

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti sa nemôžeme vždy pozerať len na hustotu obyvateľstva, ale aj na časovú dostupnosť, povedal prezident Andrej Kiska po dnešnom rannom stretnutí so zástupcami magistrátu Banskej Štiavnice. Komentoval tak súčasnú situáciu, keď má mesto zabezpečenú len rýchlu zdravotnícku pomoc.

Pôvodnú nemocnicu s dobre fungujúcou chirurgiou a interným oddelením s lôžkovou časťou zrušila súkromná spoločnosť Svet zdravia, ktorá ju prevádzkovala. Rovnako aj pôrodnicu, ktorá mala dobré meno aj ďaleko za hranicami regiónu. Obyvatelia mesta sú odkázaní na nemocnice v Žiari nad Hronom, vo Zvolene alebo v Banskej Bystrici.

Prezident uviedol, že je neúnosné, aby obyvatelia cestovali v lete tridsať minút a v zimných mesiacoch až hodinu a pol do potrebného zdravotníckeho zariadenia. „Ako prezident, vždy keď cítim, že dochádza k javu, ktorý vyvoláva objektívne nespokojnosť občanov, tak kladiem otázky. Toto je otázka koncepčná v zdravotníctve, keďže máme súkromné i štátne zariadenia. Máme nejakú povinnosť vo vzťahu k občanom a aj v tomto prípade budem túto otázku s ministrom zdravotníctva diskutovať. Prezident nemôže rozhodnúť, ale je jeho úlohou klásť otázky a očakávať odpovede,“ povedal

Prezident republiky si prezrel aj expozíciu Slovenského banského múzea na Starom zámku a stretol sa so zástupcami Banskoštiavnicko-hodrušského baníckeho spolku, ktorý úspešne zachováva a prezentuje banícke tradície mesta. V Banskej Štiavnici vznikla v roku 1763 Vysoká banská škola ako prvá banská škola v Európe a najstaršia technická škola na svete. V roku 1993 bolo mesto aj s okolím zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. 

Pred obedom diskutoval Andrej Kiska so študentmi Gymnázia Andreja Kmeťa. V rámci popoludňajšieho programu má prezident naplánovaný výstup na banskoštiavnickú Kalváriu, ktorá sa zaraďuje medzi najkrajšie objekty tohto typu v Európe. Ročne si túto nevšednú pamiatku prezrie okolo 50 000 návštevníkov. V júli tohto roku tu sprístupnili nové návštevnícke centrum vybudované za 300 000 eur. Hlava štátu sa dnes stretne aj s vedením a občanmi obce Podhorie neďaleko okresného mesta, ktorá je známa svojím regionálnym folklórnym festivalom. 

Viac o téme: ZdravotníctvoNemocniceBanská ŠtiavnicaAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu