Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Skúsený politológ Ján Baránek to vidí jasne: Ficov Smer čakajú personálne zmeny

Ján Baránek
Ján Baránek (Zdroj: glob.sk)

BRATISLAVA – Prerušenie členstva europoslanca Borisa Zalu v Smere-SD či kritické vyjadrovanie europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej na adresu niektorých jej spolustraníkov nemajú podľa politológa Jána Baránka výrazný vplyv na vývoj v najsilnejšej politickej strane na Slovensku.

Ako povedal, zmeny stranu čakajú koncom tohto roka po straníckom sneme. Baránek sa nazdáva, že europoslanci trávia väčšinu času v europarlamente v Bruseli, odkiaľ nemajú taký silný vplyv na dianie v slovenskej politike. "Oni sú stáli a dlhoroční členovia Smeru-SD, ale bez nejakej výraznej podpory svojich kolegov. Navyše sú v europarlamente, takže majú omnoho slabší dosah na mienku voličov Smeru-SD. Ich názory zásadne neovplyvňujú preferencie Smeru-SD," povedal s tým, že na druhej strane je to, samozrejme, z vnútrostraníckeho uhla pohľadu akási príprava na zmeny, ktoré v Smere-SD s najväčšou pravdepodobnosťou nastanú po tom, ako Slovenská republika ukončí svoje predsedníctvo v Rade Európskej únie. 

"V decembri by mal Smer-SD mať snem. Tam už by to malo byť jasnejšie. Veľa nám napovie aj to, kto bude zvolený za podpredsedov Smeru-SD. Kto zvolený nebude, to bude ešte dôležitejšie," vysvetlil Baránek. Podľa neho snem ukáže jasnú východiskovú situáciu na zmeny, ktoré nastanú po novom roku. "Potom sa dá očakávať, že nastanú aj zmeny vo vláde na niektorých postoch, ktoré má Smer-SD". 

Baránek dáva veľké šance mladšej, zaujímavej skupine politikov - Petrovi Kažimírovi, Petrovi Pellegrinimu a Marekovi Maďaričovi. "Generačne sú v jednej skupine a budú chcieť v strane získať nielen personálne väčší vplyv, ale aj ideologický. Ako sa to prejaví, sa ukáže až po tom sneme. Vidím, že sú tu tendencie, aby sa táto nástupnícka generácia posunula dopredu," dodal. Zmena predsedu strany Roberta Fica je podľa politológa možná iba v jednom prípade. "Smer-SD dnes nie je v situácií, keď by sa proti Ficovi jeho stranícki kolegovia postavili. Výmena lídra je preto možná len vtedy, ak sa Fico rozhodne, že už nechce ďalej pokračovať," 

Zala požiadal o prerušenie členstva minulý týždeň

Europoslanec Boris Zala požiadal o prerušenie členstva v Smere-SD listom minulý týždeň. O jeho žiadosti má rozhodnúť predsedníctvo alebo miestna organizácia. Prerušiť členstvo môže člen na určité obdobie na základe vážnych dôvodov. Ako povedal Zala dnes na tlačovej besede, ani pri príprave prvej konferencie, ktorá mala byť v sobotu, ani pri druhej, ktorá má byť 22. októbra, sa nepodieľa na jej príprave. 

Pociťuje to ako istú formu vylúčenia či diskriminácie. „Závažnejší rozmer sú niektoré vyjadrenia predsedu strany Roberta Fica na adresu europoslancov, ktorý povedal, že nemáme žiaden vplyv na členskú základňu, ani štruktúry a ani na neho. Nerád som angažovaný v strane, kde nemám vplyv. Moje členstvo je preto zbytočné. Preto som požiadal o pozastavenie členstva,“ vyhlásil Zala. 

Zo Smeru Zala neodchádza, pretože nad stranou nezlomil palicu. Podľa neho sa Smer v súčasnosti rozhoduje, ako sa Smer bude pohybovať. „V hĺbke duše dúfam, že sa Smer vráti k sociálnodemokratickej politike. Keď sa tak stane, nevidím dôvod, že by som sa nemohol vrátiť,“ povedal. Pripúšťa aj inú možnosť, ak by išiel vývoj opačným smerom, pristúpil by aj k odchodu zo strany. Ak predsedníctvo schváli Zalovo prerušenie členstva, príde aj o funkciu člena predsedníctva strany. Zala sa nechystá v Smere založiť žiadnu frakciu. 

Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová dlhodobo kritizovala postoj Smeru-SD k migračnej kríze aj postoj podpredsedu Smeru-SD a ministra vnútra Roberta Kaliňáka ku kauze Bašternák. Naposledy kritizovala spôsob zrušenia programovej konferencie Smeru-SD. Členovia strany sa o tom dozvedeli z médií. „Sme najsilnejšou politickou stranou na Slovensku a o zrušení dlhoočakávanej konferencie sa dozvieme z médií ?! Nemusíme si padať okolo krku a majme rozdielne názory, aj zásadné, na ideové tézy, ale za jednoduché slušné a seriózne považujem, aby nás vedenie informovalo skôr, ako nám volajú novinári a pýtajú sa na dôvody,“ napísala Flašíková Beňová na sociálnej sieti.

Viac o téme: Ján BaránekBoris Zala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu