Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Údržba systému za milióny má byť lacnejšia: Ministerstvo spravodlivosti dohodlo zľavy

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tri štvrte roka po ostrom štarte projektu ESMO kontrolujú elektronické náramky iba 12 odsúdených. Ministerstvo spravodlivosti pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd) sa preto pokúsilo zreálniť servisné náklady na tento systém, ktoré môžu v tomto roku presiahnuť sumu tri milióny eur.

S dodávateľom systému, spoločnosťou ICZ Slovakia vyjednalo viacero zliav. Dodatok k zmluve o poskytovaní servisných služieb bol v centrálnom registri zmlúv zverejnený na konci augusta. Podľa hovorcu ministerstva Petra Bublu sa podarilo dosiahnuť ročnú úsporu 630.000 eur s DPH.

Firma zároveň poskytla zľavu pri niektorých druhoch podpory, čo má štátu ušetriť ďalších 120.000 eur. „Dosiahli sme zníženie počtu hodín v rámci predplateného paušálu, zníženie jednotkovej ceny za "človekodeň", zníženie počtu predplatených servisných výjazdov, rozšírenie účelu využitia týchto servisných výjazdov,“ opísal Bubla výsledok rokovaní.

Moderný systém za 27 miliónov eur, ktorý presadil predošlý minister Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) umožňuje monitoring až 1000 osôb. Ministerstvo si od neho sľubovalo podstatný nárast alternatívnych trestov, čo sa zatiaľ nenaplnilo. ICZ Slovakia, ktorá ESMO dodala, získala zároveň kontrakt na jeho údržbu a servisnú podporu.

Ročne si spoločnosť mohla podľa pôvodnej zmluvy vyfakturovať služby za maximálne 3,86 milióna eur. V dodatku Žitňanská dohodla zníženie tohto stropu o zhruba 210.000 eur pre tento rok a o 750.000 eur pre ďalšie roky. Napríklad za prácu technika-špecialistu platil rezort doteraz 1152 eur denne. Dodatkom bola cena znížená na 936 eur.

V júli ministerka uviedla, že veľké elektronizačné projekty prinášajú justícii zatiaľ minimálny praktický úžitok. ESMO bolo podľa nej nadimenzované veľmi robustne. „Systém môže byť veľmi užitočný, ale my sa dnes musíme zamyslieť, čo všetko urobiť, aby to využitie zodpovedalo naozaj tomu, čo do tohto projektu bolo investované,“ povedala. Zriadila preto pracovnú skupinu, ktorej úlohou je pripraviť súbor odporúčaní k zvýšeniu využitia systému.

K dnešnému dňu je monitorovaných celkom 17 osôb, informoval hovorca ministerstva. Z toho 12 osôb je kontrolovaných a päť chránených. „Súčasne je príslušnými probačnými úradníkmi realizovaných v 20 prípadoch tzv. predbežné šetrenie, ktoré je nevyhnutným predpokladom na nasedenie kontroly technickými prostriedkami,“ uviedol ďalej Bubla.

Do informačno-komunikačných technológií v súdnictve sa v posledných štyroch rokoch investovalo dokopy 112 miliónov eur, prevažne z fondov EÚ. Na ministerstve v súčasnosti analyzujú i ďalšie zmluvy. Okrem dodatku k servisnej zmluve s ICZ Slovakia ministerstvo uzavrelo aj dodatok k servisnej zmluve so spoločnosťou Atos IT Solutions and Services, ktorá sa týka projektov Slov-lex a Portál právnych informácií.

„Rokovaním s dodávateľom sa podarilo znížiť cenu za údržbu a prevádzku. Ročná úspora v tomto prípade predstavuje vyše 121 tisíc eur,“ priblížil Bubla. Rokovania s dodávateľmi ďalších projektov podľa neho naďalej pokračujú.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáESMO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu