Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Danko útočí "rokovákom" na demokraciu, tvrdí opozícia: Koalícia to ale odmieta

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návrh nového rokovacieho poriadku z dielne predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) je útokom na demokraciu a snaha znefunkčniť parlament. Tvrdia to opoziční poslanci Martin Poliačik (SaS) a Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA).

Danko hovorí, že podobné pravidlá sú aj v iných štátoch. Oslovení poslanci Mosta-Híd a #Siete sa k návrhu zatiaľ vyjadrovať nechcú. Šéf ústavnoprávneho parlamentného výboru Róbert Madej (Smer-SD) s opozičnou kritikou nesúhlasí. Za novými pravidlami vidí snahu skultivovať parlament.

Nové pravidlá majú priniesť časový limit pre vystúpenia poslancov, neobmedzený priestor ponechávajú prezidentovi, premiérovi a členom vlády, predsedovi parlamentu a jeho podpredsedom. Obmedziť sa má istým spôsobom aj počet poslancov vystupujúcich v rozprave. Šéf parlamentu má získať silnejšie postavenie. Okrem iného má mať právo prerušiť schôdzu na ním určený čas, ak vykáže poslanca pre nevhodné správanie z pléna a ten neuposlúchne. Tiež by mohol dávať podnet na disciplinárne konanie proti poslancovi.

"Je to útok na demokraciu," reagoval na navrhované zmeny Poliačik. Vníma ich ako pokus o "úplne zásadné obmedzenie opozície v parlamente". Prekáža mu, že kým poslanci majú mať časový limit na vystúpenie, členovia vlády či vedenie parlamentu budú môcť rečniť neobmedzene. "To je absolútne proti princípu parlamentarizmu," vyhlásil s tým, že parlament nemá byť priestor pre vládu na jej PR. "Andrej Danko sa snaží znefunkčniť parlament a zabrániť, aby sa v Národnej rade mohlo slobodne rozprávať o korupcii, prešľapoch vlády, alebo o zlých zákonoch," doplnila Remišová.

Pre opozíciu je problém nielen časové obmedzenie, ale aj to, že Dankov návrh posilňuje právomoci predsedu parlamentu. Remišová kritizuje napríklad právomoc predsedu parlamentu dať podnet na disciplinárne konanie voči poslancovi. Danko chce podľa nej udeľovať opozičným poslancom pokuty až do výšky 4000 eur, ak prekročia hranice slušnosti. Poukázala na to, že o slušnosti má rozhodovať Danko, ktorého parlamentné mikrofóny zachytili, ako počas vedenia schôdze použil vulgarizmus. Remišová neverí v Dankovu objektívnosť.

Príprave zmien predchádzal komparatívny rozbor rokovacích poriadkov

Príprave zmien predchádzal podľa Andreja Danka komparatívny rozbor rokovacích poriadkov vo viac ako 20 krajinách EÚ. Porovnanie rokovacích poriadkov podľa Kancelárie NR SR ukázalo napríklad, že spomedzi 27 komôr parlamentov v deviatich existuje stále obmedzenie dĺžky rečníckeho času, ktorý je určený pre poslancov alebo senátorov v rozprave k návrhu zákona na schôdzi parlamentu.

Pokiaľ ide o právomoci predsedu parlamentu, podľa Remišovej Danko argumentuje tým, že podobné sú aj v iných krajinách EÚ. "Zabudol však dodať, že napríklad predseda britskej komory parlamentu House of Commons je striktne nestraník, musí vystúpiť zo svojej politickej strany, a to aj po ukončení funkcie predsedu, práve preto, aby sa zaručila jeho objektívnosť a nestrannosť voči všetkým poslancom," upozornila Remišová s tým, že Danko je predsedom len koaličných poslancov.

Róbert Madej s opozičnou kritikou nesúhlasí. Poukázal na to, že napríklad americkí kongresmani zo Snemovne reprezentantov majú limitáciu času na vystúpenie. Rovnako majú podľa jeho slov určený slušný odev. "Keď sme im povedali, že niektorí naši poslanci prichádzajú v tričkách, padla im sánka," povedal o nedávnom stretnutí s kongresmanmi, na ktorom boli aj Poliačik, Remišová či Kresák.

Poliačik potvrdil, že tieto pravidlá v Spojených štátoch platia, ale je podľa neho rozdiel v tom, ako boli zavedené. Kým v Spojených štátoch išlo podľa neho o dohodu, tu ide o "prostriedok na potlačenie opozície". Madej nesúhlasí, ide podľa neho o snahu kultivovať parlament. "Poslanci by sa mali správať slušne," tvrdí. Peter Kresák z Mosta-Híd sa k Dankovmu návrhu nechce vyjadrovať skôr ako po rokovaní s kolegami poslancami. Nekomentuje ho ani #Sieť, ktorá to necháva na nové vedenie. To vzíde zo sobotňajšieho snemu.

Viac o téme: Rokovací poriadokMartin PoliačikAndrej DankoVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu