Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dnes sa stretli šéfovia vlád V4: Slovensko je pripravené pomôcť Maďarsku, tvrdí Fico

Stretnutie ministrov vlád Vyšehradskej štvorky vo Varšave Zobraziť galériu (3)
Stretnutie ministrov vlád Vyšehradskej štvorky vo Varšave (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Čo chce EÚ ponúknuť verejnosti, aby európska myšlienka zostala naďalej atraktívna? To je téma, ktorú slovenský premiér Robert Fico označil za najaktuálnejšiu po dnešnom stretnutí šéfov vlád Vyšehradskej štvorky (V4) vo Varšave.

Premiéri V4 chcú v tomto smere zaujať spoločné stanovisko, s ktorým prídu na septembrový neformálny summit EÚ v Bratislave. Podľa Roberta Fica by radi naformulovali ponuku, ktorá zdôrazní silné stránky EÚ a zároveň odpovie na jej chyby a slabiny. Premiéri V4 by sa preto mali ešte stretnúť na prelome augusta a septembra.

"Pre Slovensko je cťou, že organizuje summit dvadsaťsedmičky, kde začne proces hľadania odpovede pre európsku verejnosť," povedal slovenský premiér na tlačovej konferencii po varšavskej schôdzke. Bratislavský summit by mal byť podľa neho odpoveďou na otázku, aká bude EÚ po odchode Británie. 

Stretnutie ministrov Vyšehradskej štvorky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Zároveň sa bude v Bratislave rokovať i o migrácii a terorizme, o spolupráci európskych inštitúcii a o tom, ako lepšie odkomunikovať pozitívnu agendu smerom k ľuďom. Dotknú sa taktiež hospodárskeho rastu, zamestnanosti mladých a postavenia EÚ na globálnej scéne.

Poľská premiérka a zároveň hostiteľka summitu Beata Szydlová sa poďakovala Českej republike za realizáciu predchádzajúceho predsedníctva a ubezpečila, že Poľsko bude pokračovať v začatých projektoch a témach. Szydlová potvrdila, že sa premiéri V4 zhodli na tom, že potrebujú spoločné rokovanie pred summitom v Bratislave. "Chceme sa ako V4 na neho dobre pripraviť a mať spoločné návrhy v rámci budúcnosti EÚ," konštatovala. 

Európska únia musí byť pre občanov

EÚ v súčasnej podobe podľa jej slov nenapĺňa očakávania Európanov. "EÚ sa musí vrátiť ku svojím koreňom," dodala. Únia tu - ako uviedla - musí byť pre občanov a nie pre európske inštitúcie. "Únia musí prejsť reformami, ktoré ju urobia silnejšou, reálnejšou a bližšou k občanom," domnieva sa Szydlová. 

Stretnutie ministrov Vyšehradskej štvorky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Maďarský premiér Viktor Orbán označil dnešné stretnutie za veľmi dôležité. "Dnes sme vybudovali základy toho, aby V4 predložila na bratislavskom summite spoločné návrhy," povedal. Vyslovil pritom názor, že EÚ po vystúpení Británie už nebude mať globálnu, ale len regionálnu dimenziu. Práve z tohto dôvodu sa domnieva, že summit v Bratislave bude významný – musia na ňom uvažovať o tom, ako získať späť pozíciu globálneho hráča. 

Český premiér Bohuslav Sobotka taktiež označil V4 za unikátny formát regionálnej spolupráce. Česko vidí tri hlavné priority V4: orientáciu na bezpečnosť, dôraz na prosperitu a presadenie vyváženej úlohy európskych inštitúcií. 

Spoluprácia medzi Slovenskom a Maďarskom je prospešná

Doterajšia spolupráca medzi Slovenskom a Maďarskom bola prospešná. Slovenska vláda je pripravená v rámci možností pomôcť Maďarsku, lebo si uvedomuje, aké je dôležité chrániť vonkajšiu hranicu Schengenu. Na tlačovej konferencii po stretnutí premiérov Vyšehradskej skupiny (V4) vo Varšave to povedal slovenský premiér Robert Fico. 

Reagoval tak na slová predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, ktorý sa obrátil na predstaviteľov V4 s požiadavkou na vyslanie ďalších policajtov a techniky na ochranu vonkajších hraníc. "V4 doteraz poskytla akúkoľvek pomoc," uviedol Orbán. Premiér Fico zároveň potvrdil, že Veľká Británia zostáva plnoprávnym členom EÚ až do okamihu, kým neuplatní článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý sa týka vystúpenia členského štátu zo spoločenstva. Do toho okamihu by nemali prebiehať rokovania o podmienkach vystúpenia. 

Podľa Fica záleží krajinám V4 na tom, aby vzťahy s Veľkou Britániou boli vyvážené a mali vysokú kvalitu. Odmieta filozofiu "vyjedania hrozienok z koláča", ktorú označil za neprijateľnú. Naďalej však platí, že Briti budú mať prístup na jednotný trh len vtedy, ak budú rešpektovať štyri slobody, ktoré EÚ požaduje.

Poľská premiérka Beata Szydlová uviedla, že premiéri V4 si v spoločnom vyhlásení, ktoré prijali počas rokovania, určili ďalšie smerovanie. "Ak EÚ má byť globálny partner, tak musí byť postavená na základe spoločnej, dobre fungujúcej spolupráce 27 štátov," povedala, pričom dodala, že EÚ potrebuje reformy. Szydlová zdôraznila, že európske inštitúcie nemôžu nútiť národné parlamenty, aby prijímali stanoviská, s ktorými nesúhlasia. "Únia musí byť postavená na tom, čo nás spája a nie rozdeľuje," dodala.

Viac o téme: Robert FicoEurópska úniaVyšehradská štvorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu