Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ministerstvo kultúry má naponáhlo: Zvýšenie poplatkov buď teraz alebo nikdy

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak nebude návrh na zvýšenie úhrad pre RTVS schválený na začiatku volebného obdobia, nebude schválený vôbec. V reakcii na dnešné oznámenie SNS, že v tejto chvíli nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov, to uviedlo ministerstvo kultúry.

„Je politickou ilúziou si myslieť, že k zvýšeniu úhrad by mohlo dôjsť v druhej polovici volebného obdobia,“ uviedol hovorca rezortu Jozef Bednár. Zdôraznil, že zvýšenie úhrad pre RTVS je pre ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) zásadné opatrenie, ktoré je súčasťou schváleného programového vyhlásenia vlády. „Minister kultúry nebude môcť splniť jeden zo svojich kľúčových záväzkov,“ vysvetlil, čo hrozí, ak vládna strana neprehodnotí svoj postoj.

SNS dnes ústami podpredsedu Antona Hrnka oznámila, že telerozhlas musí najprv prejsť výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou. „Z nášho pohľadu verejnoprávnosť znamená principiálnu službu verejnosti v oblasti spravodajstva a publicistiky, kde sa občania SR informujú o dianí doma i vo svete, kde dostávajú rovnaký priestor reprezentanti všetkých relevantných spoločenských, politických a kultúrnych orgánov a organizácií, kde existuje vyvážené politické spravodajstvo, kde nedostávajú hlas úplne okrajové, ale 'politicky korektné' skupinky,“ vysvetlil Hrnko.

Návrh Maďarčia SNS podporí až po predložení „jasných vízií budúceho vysielacieho programu, keď program a koncepcia vysielania budú napĺňať princípy verejnoprávnosti a národnej kultúrnej inštitúcie a keď sa prijmú opatrenia na skvalitnenie vysielania od jazykovej kultúry až po zostavenie programovej štruktúry“.

Bednár na to reagoval vysvetlením, že minister zvýšenie úhrad navrhol po tom, čo RTVS preukázala v posledných rokoch podstatné skvalitnenie svojich programov, čo sa odrazilo aj na náraste jej sledovanosti a aj diváckej a poslucháčskej spokojnosti. „V tomto trende nie je možné pokračovať bez zvýšenia úhrad od roku 2017,“ zdôraznil hovorca rezortu.

Výška úhrad sa nemenila 13 rokov a v súčasnosti je platba pre domácnosti 4,64 eura. K jej prehodnoteniu sa vláda zaviazala v programovom vyhlásení. Tu uvádza, že prijme také legislatívne opatrenie, ktoré poskytne RTVS stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh prostredníctvom optimalizácie výšky úhrady za služby verejnosti.

Viac o téme: Koncesionárske poplatkyRtvsMarek MaďaričMinisterstvo kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu