Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Toto je nový vládny špeciál: FOTO Luxus, ktorý ukrýva náš Air Force One, sprcha po miliardároch!

Nový vládny špeciál Zobraziť galériu (9)
Nový vládny špeciál (Zdroj: comluxaviation.com, SITA)

BRATISLAVA - Slovensko sa odvčera pýši novým vládnym špeciálom. Oproti doterajším ruským Jakom je to výrazná zmena. Nový Airbus bude pre slovenské politické špičky oveľa luxusnejší. Zaujímavosťou je, že predtým sa na ňom vozili podnikatelia z Kuvajtu. Pozrite sa, ako to vyzerá v interiéri, v ktorom sa bude vyvážať prezident Kiska či premiér Fico.

Ministerstvo vnútra kúpilo Airbus A319 od švajčiarskej firmy Comlux Management AG za sumu 42 miliónov eur. V zmysle tejto zmluvy poskytne predávajúci kupujúcemu aj náter lietadla, kontrolu údržby lietadla, jeho poistenie, školenie a prevádzkovú podporu a generálnu údržbu po 12 rokoch. Predávajúci v zmysle zmluvy nainštaluje do lietadla aj bezpečnostný systém.

Toto je nový vládny
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: comluxaviation.com, SITA)

Lietali na ňom Kuvajťania

Lietadlo priletelo na bratislavské letisko včera podvečer z britského Birminghamu. Zdržalo sa iba krátko, keďže hneď odletelo do Ostravy, kde sa dočká nového náteru. Airbus bol predtým registrovaný u podnikateľov z Kataru. Konkrétne na firmu Kharafi Group, ktorá sa zaoberá obchodom či cestovným ruchom.

Nový vládny špeciál - Airbus A 319
Zobraziť galériu (9)
Nový vládny špeciál - Airbus A 319  (Zdroj: comluxaviation.com)

Na jeden let až do Ameriky

Lietadlo Airbus má mať dolet okolo 9000 kilometrov. Bude sa ním tak dať dostať aj na východné pobrežie Spojených štátov amerických. Z Los Angeles do Londýna doletí nový vládny špeciál za 10 hodín. Tento stroj má nalietaných 4 400 hodín a takmer 1 400 pristátí. Vyrobený bol v roku 2005 a do prevádzky vstúpil o rok neskôr.

Toto je nový vládny
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: comluxaviation.com, SITA)

Luxusný interiér s VIP kabínkami

Interér lietadla disponuje dvomi VIP kabínkami. V jednej je dokonca kúpeľňa s vlastnou sprchou. Miesto je tam zatiaľ pre 34 pasažierov. Miesto na spanie je tam len pre 28 pasažierov.

Toto je nový vládny
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: comluxaviation.com)

Oproti ruskému Jaku, je priestor v novej posile našej vládnej letky viditeľne luxusnejší. Nachádza sa v ňom napríklad gauč či sedačky. Vládny špeciál bude využívať najmä prezident, premiér a členovia vlády.

Toto je nový vládny
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: comluxaviation.com)

Parametre

Výrobca: Airbus
Rok výroby: 29. september 2005
Počet sedadiel: 34
Dolet: 9 000 kilometrov
Počet pristátí: 1372
Maximálna hmotnosť pri vzlete: 75,5 ton
Hmotnosť bez paliva: 58,5 ton
Počet nalietaných hodín: 4439
Počet leteckých okruhov: 1370
Motory: CFM56-5B7/P

Toto je nový vládny
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: comluxaviation.com, SITA)

Letku doplnia dva nové Fokkery

Väčší letecký špeciál majú doplniť dva zhruba 25-ročné lietadlá Fokker 100. Ohľadom nich sa podľa ministra rokovania ešte neskončili, ich nasadenie oddiali generálna oprava. "Keďže sa nám podarilo presadiť, že za túto cenu chceme lietadlá po generálnej oprave, tak sa museli nájsť voľné servisné kapacity," ozrejmil Kaliňák s tým, že kúpna zmluva bude uzatvorená až následne. Fokkery by malo Slovensko od rakúskej spoločnosti Mjet získať za zhruba päť miliónov eur.

Fokker 100
Zobraziť galériu (9)
Fokker 100  (Zdroj: flyfokker.com)

Stále máme aj ruské Jaky

V letke ministerstva sa v súčasnosti nachádzajú dva ruské stroje Tu-154 M, ktoré majú 25 a 16 rokov. Okrem nich sú k dispozícii ešte dve dopravné lietadlá Jakovlev Jak-40 ruskej výroby. Tie majú 35 a 40 rokov.

Pilotná kabína Fokkeru 100
Zobraziť galériu (9)
Pilotná kabína Fokkeru 100  (Zdroj: flyfokker.com)

Viac o téme: KabínaVládny špeciálAirbus ACJ319Comlux
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu