Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škandál Nicholsonovej pravej ruky má dohru: Ulievala si tisíce od štátu, saskárka reaguje!

Lucia Nicholsonová Zobraziť galériu (4)
Lucia Nicholsonová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podpredsedníčka parlamentu za stranu Sloboda a Solidarita Lucia Nicholsonová sa rozhodla dnes ukončiť spoluprácu so svojím asistentom Jozefom K. Urobila tak po tom, ako štátny tajomník ministerstva školstva Erik Tomáš hovoril v stredu 11. mája o podozrení na trestný čin podvodu, ktorý práve s Jozefom K. spájal. Ako dnes povedala Nicholsonová na brífingu, neprináleží jej rozhodovať o vine či nevine a nebude sa hrať na vyšetrovateľa. Rozdeľuje však verejné financie svojim asistentom a rozhodla sa preto, že s Jozefom K. ukončí spoluprácu do vyšetrenia celej kauzy.

"S pánom Kováčom ukončím spoluprácu do vyšetrenia tejto kauzy," povedala dnes na tlačovke Nicholsonová. Povedala tiež, že sa o pol 11 stretli a rozprávali sa. Tieň podozrenia podľa Nicholsonovej velí, aby do vyšetrenia kauzy, nepoberal Kováč peniaze. "Keďže narozdiel od Erika Tomáša nie som vyšetrovateľ, nemyslím si, že prináleží rozhodovať o vine a nevine," vyhlásila.

Podľa nej nesie práve ona zodpovednosť za to, kde idú verejné peniaze. "S pánom Kováčom ukončím spoluprácu do vyšetrenia tejto kauzy," povedala dnes na tlačovke Nicholsonová. Prípad má teraz na stole Generálna prokuratúra. Nicholsonová s Kováčom nadviazala spoluprácu od roku 2015.

Lucia Nicholsonová
Zobraziť galériu (4)
Lucia Nicholsonová  (Zdroj: SITA)

Bývalý ekonóm Metodicko-pedagogického centra (MPC) Jozef Kováča, s ktorým je v tejto priamo riadenej organizácii ministerstva školstva spojený minuloročný prípad úhrady peňazí na podvodný účet, si mal na svoj súkromný bankový účet a účet spriaznených osôb vyplácať peniaze MPC. Dokopy išlo o 16 platieb v celkovej sume 38.000 eur. Organizácia už podala trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR.

Jozef Kováč
Zobraziť galériu (4)
Jozef Kováč  (Zdroj: SITA)

K vyplácaniu peňazí malo podľa Tomáša dôjsť tak, že Kováč vypracovával fiktívne dohody o vykonaní práce, ktoré nikdy neprebehli, alebo vypracovával duplikáty krycích listov a faktúr k reálnym platbám. "Na tieto krycie listy a faktúry, namiesto čísiel účtov osôb, ktoré boli reálnymi prijímateľmi, uvádzal svoje súkromné čísla alebo spriaznených osôb," skonštatoval štátny tajomník.

Tomáš má dôkazy

K dispozícii má viacero dôkazov, ktoré majú toto tvrdenie potvrdiť. Médiám ho však neukázal. Okrem duplikátov a fiktívnych dohôd aj čestné vyhlásenia dotknutých prijímateľov, že takéto číslo účtu im nepatrí. "Prepustený pracovník MPC je v súčasnosti asistentom podpredsedníčky Národnej rady (NR) SR Lucie Nicholsonovej a na to, aby ním mohol byť, musel uzavrieť zmluvu o zabezpečení služieb asistenta poslanca NR SR. Táto zmluva, ktorá je zverejnená na internete, obsahuje aj jeho číslo účtu," vysvetlil Tomáš, ako ministerstvo vie, že daný účet patrí práve prepustenému ekonómovi MPC.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (4)
Erik Tomáš  (Zdroj: Foto: TASR, SITA)

Viac o téme: Lucia NicholsonováErik TomášPeter Kováč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu