Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Martin Klus má jasný názor: Na Slavíne mali hrať okrem ruskej aj hymny iných mocností

Martin Klus Zobraziť galériu (10)
Martin Klus (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslancovi NR SR za SaS Martinovi Klusovi sa nepozdáva, že v pondelok na bratislavskom Slavíne pri oslavách konca druhej svetovej vojny zneli tóny dnes ruskej, v minulosti sovietskej štátnej hymny. Ako dnes povedal, pokiaľ by sa oslavovalo oslobodenie Bratislavy, takáto hymna by bola namieste.

„Ak sme však oslavovali Deň víťazstva nad fašizmom, bolo by správne zahrať aj štátne hymny iných víťazných mocností, napríklad USA alebo britskú. Slovensko pomáhali oslobodzovať aj rumunskí vojaci, preto mohla zaznieť aj rumunská hymna,“ povedal Klus s tým, že mu to pripomína doby minulé.

Predseda vlády SR Robert Fico (v popredí) počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom na Slavíne.
Zobraziť galériu (10)
Predseda vlády SR Robert Fico (v popredí) počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom na Slavíne.  (Zdroj: SITA)

Na pondelkových oslavách na Slavíne chýbali opoziční poslanci. „Oslava konca vojny 9. mája je typická pre postsovietsky priestor. My si víťazstvo nad fašizmom pripomíname 8. mája ako celý západný svet,“ uviedol. Podľa Klusa predstavitelia SaS kládli preto vence k pomníkom v nedeľu 8. mája. „Centrálne oslavy 9. mája nie sú správne, čo sa týka termínu, a vyjadrujú skôr príklon k ZSSR ako inej časti západného sveta,“ uviedol poslanec. Pripomenul, že prezident SR Andrej Kiska tiež oslavoval koniec vojny 8. mája. 

Minister obrany Peter Gajdoš počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom na Slavíne
Zobraziť galériu (10)
Minister obrany Peter Gajdoš počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom na Slavíne  (Zdroj: SITA)

Pietny akt spojený s kladením vencov na bratislavskom Slavíne pripomenul v pondelok 71. výročie konca druhej svetovej vojny. V západnom svete sa oslavuje koniec vojny 8. mája. Aj u nás je ako štátny sviatok Deň víťazstva nad fašizmom 8. máj. Koniec vojny 9. mája oslavujú v Rusku. Po položení vencov zástupcami vlády, parlamentu, diplomatických misií na Slovensku a predstaviteľmi samosprávy zazneli tóny ruskej, v minulosti sovietskej štátnej hymny. Štátne hymny iných víťazných mocností na Slavíne nezazneli. 

Podpredseda vlády SR Béla Bugár počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom na Slavíne.
Zobraziť galériu (10)
Podpredseda vlády SR Béla Bugár počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom na Slavíne.  (Zdroj: SITA)

Pri pietnom akte chýbali opoziční poslanci NR SR. To kritizoval v príhovore vicepremiér Peter Pellegrini. „Kde sú poslanci, ktorí vyzývali na boj proti fašizmu? Dnes tu nie je ani jeden,“ povedal Pellegrini v súvislosti s neúčasťou opozície, ktorá odmietla hlasovať za zvolenie poslancov kotlebovcov do funkcií v parlamentných výboroch. "Robia si to súkromne. Neregistrujem pozvánku, zrejme ju dostali správni poslanci,“ povedal pre agentúru SITA líder OĽaNO Igor Matovič. 

Veterán druhej svetovej vojny počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom na Slavíne.
Zobraziť galériu (10)
Veterán druhej svetovej vojny počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom na Slavíne.  (Zdroj: SITA)

Európa si pripomenula 71. výročie ukončenia druhej svetovej vojny. V hlavnom veliteľstve sovietskych vojsk v nemeckom Karlshorste, predmestí Berlína, 8. mája 1945 podpísali dokument o bezpodmienečnej kapitulácii hitlerovského Nemecka, druhá svetová vojna sa tak v Európe oficiálne skončila.

Veteránka druhej svetovej vojny počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom na Slavíne.
Zobraziť galériu (10)
Veteránka druhej svetovej vojny počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom na Slavíne.  (Zdroj: SITA)

Pre európsky kontinent predstavuje ukončenie najkrvavejšieho konfliktu v dejinách ľudstva 8. máj. Pre celý svet sa však vojna skončila až 2. septembra 1945 podpísaním japonskej kapitulácie. Predchádzalo jej zvrhnutie dvoch atómových bômb, ktoré Američania zhodili v auguste 1945 na japonské mestá Hirošima a Nagasaki. 

Viac o téme: SlavínDeň víťazstva nad fašizmomMartin Klus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu