Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Novú vládu čaká ťažká úloha: Postoj strán voči EÚ môže Slovensku výrazne uškodiť

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Udržať Slovenskú republiku v jadre Európskej únie, v eurozóne a schengenskom priestore - to bude podľa europoslanca Ivana Štefanca (KDH, EĽS) najvýznamnejšia úloha novej vlády. A bude podľa neho ťažká, hlavne pre ostré protieurópske výroky, ktoré v minulosti zaznievali z úst predstaviteľov Smeru-SD, SNS i niektorých opozičných politikov, podotkol.

"Slovensko je krajina, ktorá má vôbec najvyšší podiel vývozu do zvyšku Európskej únie na svojom HDP zo všetkých členských štátov. Akékoľvek posuny smerom od jadra by mali pre naše hospodárstvo katastrofálne následky," zdôraznil Štefanec s tým, že blížiace sa predsedníctvo bude testom, či jednotliví politici dokážu dať prednosť záujmu krajiny pred svojimi osobnými a ideologickými cieľmi.

Podľa europoslanca v novom parlamente chýba strana, ktorá by mala jasnú proeurópsku a proatlantickú orientáciu. "Ako koaličné, tak aj opozičné strany sa viac či menej voči Európskej únii vyhraňujú, prípadne ich program európske témy vôbec nereflektuje," podotýka Štefanec s tým, že to môže spôsobovať problémy nielen počas predsedníctva, ale aj pri náročných procesoch, ako je definitívne vyriešenie migračnej krízy, možný odchod Veľkej Británie z EÚ, rokovania o TTIP a postoj k Ukrajine.

"Zo svojej pozície budem pozorne sledovať kroky a vyjadrenia vládnych predstaviteľov a konfrontovať ich so skutočnými záujmami Slovenska. Som však pripravený presadzovať na pôde Európskeho parlamentu všetky dobré návrhy, ktoré zo Slovenska vzídu, ako aj urobiť všetko pre to, aby naše historické predsedníctvo dopadlo úspešne," dodal.

Viac o téme: Ivan Štefanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu