Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanci ĽSNS si uctili výročie vzniku Slovenského štátu: Kotleba medzi nimi nebol

Martin Beluský
Martin Beluský (Zdroj: TASR, Dušan Hein)

BRATISLAVA - Novozvolení poslanci parlamentu za Kotlebovu Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS) si dnes uctili 77. výročie vzniku Slovenského štátu. Pred hrob prezidenta prvej Slovenskej republiky Jozefa Tisa prišli na spomienkovú akciu na bratislavskom Martinskom cintoríne Martin Beluský, Natália Grausová a Peter Krupa. Informuje o tom televízia Markíza na svojom spravodajskom webe tvnoviny.sk.

Podľa televízie títo poslanci za ĽSNS svoju účasť na podujatí nechceli komentovať. Vznik Slovenského štátu, ale i vtedajšieho prezidenta Jozefa Tisa oslavuje predovšetkým krajná pravica. ĽSNS informovala, že sa hlásila a vždy sa aj bude hlásiť k prvej Slovenskej republike.

"Štrnásty marec je dňom vzniku prvej slovenskej štátnosti a samostatnosti v našich novodobých dejinách. Prvá Slovenska republika bola štátom založeným na národnom, sociálnom a kresťanskom princípe. Na týchto princípoch dnes stojí aj naša strana," uviedol podpredseda ĽSNS Rastislav Schlosár. 

Premiér Robert Fico, ktorý dnes prišiel k pamätníku obetiam holokaustu na Rybnom námestí v Bratislave položiť veniec, vyhlásil, že ak bude strana Smer-SD súčasťou vlády alebo bude v opozícii, boj proti prejavom fašizmu bude jej základnou líniou politiky. "Ak v Ostrom Grúni strana, ktorej predstaviteľ hovorí, že Hitler bol v podstate fajn chlapík, že holokaust je obyčajný výmysel a že sú to nejaké rozprávky, získa takmer jednu pätinu hlasov v obci, ktorá bola vypálená a ktorá je symbolom, aké zverstvá fašizmus dokázal napáchať, tak mali by sme byť všetci v pozore," upozornil Fico.

VIDEO Odpor proti fašizmu je diamantový pilier našej štátnosti, povedal Fico

Ako uviedol, on i jeho strana bude do budúcna využívať všetky demokratické spôsoby, aby sa podobným veciam zabránilo. Fico odporučil všetkým, ktorí spochybňujú holokaust, vyvražďovanie ľudí a fašizmus, aby navštívili aspoň jeden z koncentračných táborov. "Tie dostatočne pripomínajú to, aké zverstvá fašizmus napáchal," podotkol.

Dnes je 77. výročie vyhlásenia Slovenského štátu. K jeho vyhláseniu prišlo po návrate Jozefa Tisa z nemeckého Berlína po demisii vlády premiéra Slovenskej krajiny Karola Sidora a po hlasovaní poslancov na mimoriadnej schôdzi slovenského snemu. Slovenský štát sa od prijatia ústavy 21. júla 1939 nazýval Slovenská republika (1939-1945).

Viac o téme: KotlebaĽSNSMartin BeluskýNatália GrausováPeter Krupa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu