Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Minister financií Kažimír na návšteve v Iráne: Nová spolupráca s víziou investícií

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

TEHERÁN – Podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) je od pondelka (18.1.) na oficiálnej návšteve Iránu. Cieľom jeho cesty je podpísať dve memorandá o porozumení, jedno má zabrániť dvojitému zdaneniu a druhé povzbudiť obojstranné investície.

Kažimír začal svoju návštevu v provincii Chorásán. Podľa guvernéra Alireza Rashidiana je táto provincia správnym cieľom pre investície a poslinenie vzťahov medzi Slovenskom a Iránom. Nachádza sa v nej približne 6000 priemyselných podnikov a zároveň susedí s viacerými krajiny Strednej Ázie, takže sa môže stať bránou pre tranzit medzi Západom a Východom.

Guvernér tiež podčiarkol fakt, že provincia Chorásán je najväčším producentom niektorých poľnohospodárskych produktov, ako je napríklad šafran, v rámci Iránu aj na celom svete. Je tiež bohatá na železnú rudu, ktorá obsahuje aj ďalšie minerály.

Navyše, poloha provincie vytvára podľa neho príležitosť na spoločnú výrobu niektorých produktov, zvlášť v oblasti automobilového priemyslu, a ich vývoz do susedných krajín. 

Okrem toho metropola provincie Chorásán, mesto Mašad, je nielen druhým najväčším mestom v Iráne, ale tiež najposvätnejším miestom v  krajine. Ročne sem zavíta 27 miliónov domácich aj zahraničných pútnikov, a tak sa výraznou mierou podieľa na príjmoch z cestovného ruchu.

Viac o téme: IránPeter Kažimír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu