Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Komunistická drzosť vrcholí: Zneužili tvár slávneho umelca, známeho odporcu socializmu

Tak toto skutočne prehnali.
Tak toto skutočne prehnali. (Zdroj: repro kss.sk)

BRATISLAVA – Parlamentné voľby sa blížia a strany uchádzajúce sa o voličské hlasy už útočia na všetkých frontoch. Svoj program sa rozhodli spestriť aj v Komunistickej strane Slovenska, no pozabudli pritom na etiku. Pre volebný spot si vybrali pesničku Jiřího Suchého a Jiřího Jelínka, čo by sa však autorom určite nepáčilo.

Na sociálnych sieťach sa začalo šíriť video, v ktorom známy český divadelník, spisovateľ a hudobník, dnes už 84-ročný pán, Jiří Suchý spieva o svojej milej, pieseň sa volá Zčervená a vznikla v roku 1963. V KSS si ju prispôsobili, video začína textom: „Stojí tu tichá a zmätená, bez falše a bez vena, zo všetkého najviac sa mi páči, že je červená.“ Následne sa objaví logo strany s pred voľbami prideleným číslom 14.

Asi v polovici videa nesmie chýbať prestrih na kosák a kladivo a veľký nápis socializmus. Na záver sa ešte raz objaví číslo 14. Toto pobúrilo aj našu čitateľku Luciu, ktorá si je istá, že by sa pánovi Suchému využitie jeho tváre na podporu komunistov nepáčilo: „Čo je moc, to je moc. Viem že budú voľby, ale niektoré strany sa nevedia vpratať do kože. Je to normálne, aby do volebného spotu použila ministrana pieseň a záznam umelca Jiřího Suchého?“

Otázne je, prečo si vlastne fanúšikovia komunizmu vybrali tvár muža, ktorého v 70.-tych rokoch minulého storočia za jeho názory na režim trestali. To sa veľmi správne pýta aj čitateľka Topiek Lucia: „Čo by na to asi povedal pán Suchý, že s jeho tvárou a piesňou si komunisti robia na internete a na vlastnej stránke kss.sk kampaň?“ Lucia sa okrem iného zaujímala o to, či vôbec mohli toto dielo použiť.

Muž, ktorý pridal video na YouTube sa volá Peter Nišponský. Vždy sa hrdo hlásil nielen k podpore komunistov, ale aj ku svojej minulosti v Štb. Niet sa čo diviť, že bez obalu použil hudobné dielo Jiřího Suchého. Aby to mohol spraviť legálne, musel by splniť všetky zákonné požiadavky na použitie diela.

Viac o téme: Komunistická strana SlovenskaPredvolebný spot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu