Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kiska odmietol novelu o spotrebiteľských úveroch: Môže to spôsobiť problémy

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska vrátil Národnej rade SR novelu Občianskeho súdneho poriadku, ktorá sa týka spotrebiteľských úverov. Poslancom parlamentu navrhol, aby pri opätovnom prerokovaní schválili návrh so zmenami.

Informoval o tom tlačový odbor Kancelárie prezidenta SR. Spotrebiteľský úver by po novom bolo možné poskytnúť len bezhotovostným prevodom finančných prostriedkov na platobný účet spotrebiteľa, poštovým poukazom, ktorého adresátom je spotrebiteľ, alebo platobným prostriedkom vydaným na meno spotrebiteľa. Podľa Kisku môže takto schválené znenie zákona spôsobovať problémy v právnej interpretácii a aplikácii zákona v praxi. 

"Môže to viesť k nejasnostiam, či a za akých okolností bude možné ponúkať splátkový predaj alebo kúpu vecí formou lízingu, čo nepochybne nebolo úmyslom predkladateľov schváleného pozmeňujúceho návrhu,“ dodal prezident. Hlava štátu preto navrhuje pri opätovnom prerokovaní schváliť zákon s legislatívno-technickým spresnením textu, ktoré by problémy s výkladom zákona odstránilo. 

Zákon bol počas prerokovania v NR SR prostredníctvom pozmeňujúceho poslaneckého návrhu doplnený o ustanovenia, ktoré nepriamo novelizovali zákon o spotrebiteľských úveroch. Cieľom návrhu bola podľa autorov snaha zlepšiť nástroje smerujúce k posilneniu právnej ochrany spotrebiteľa.

Kiska vrátil novelu zákona o zdravotnej starostlivosti

Prezident SR Andrej Kiska vrátil Národnej rade SR na opätovné prerokovanie novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá sa zaoberá odmeňovaním zdravotníckych pracovníkov. Prezident SR pri vrátení novely zákona upozornil, že rozpočtové krytie zákona nepovažuje za dostatočné. Upozornil tiež, že v dôvodovej správe k návrhu zákona chýba identifikovaný vplyv na schválený rozpočet verejnej správy a na kapitolu Ministerstva zdravotníctva SR, ktorá súvisí s úpravou miezd v zdravotníckych zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie prezidenta SR. 

"Vrátenie zákona vytvára priestor na odbornú diskusiu a na opätovné prehodnotenie všetkých aspektov schválenej právnej úpravy tak, aby výsledné riešenie bolo na prospech všetkých zainteresovaných strán,“ komentoval Kiska. 

Novela upravuje platové náležitosti sestier, pôrodných asistentiek a ďalších zdravotníckych zamestnancov. So žiadosťou o vrátenie novely zákona Národnej rade SR sa na Kisku obrátila Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek Slovenská komora fyzioterapeutov, ako aj jednotlivo viaceré sestry, ktoré kritizovali nedostatočný dialóg s Ministerstvom zdravotníctva SR, týkajúci sa ich mzdových požiadaviek. Komora sestier tvrdí, že schválený zákon nevytvára podmienky na prísun nových sestier a pôrodných asistentiek do praxe.

Viac o téme: Andrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu