Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Miškov podporuje zdravotné sestry: Peniaze sú, až polovica sa ich ale rozkradne

Juraj Miškov
Juraj Miškov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mimoparlamentná strana SKOK podporuje požiadavky sestier a pôrodných asistentiek, ktoré v týchto dňoch podávajú hromadné výpovede.

V zdravotníctve je podľa jej predsedu Juraja Miškova peňazí dosť, avšak veľká časť je neefektívne minutá. "Uvedomujem si však, že rozpočet je napätý a nie je bezodný," uviedol dnes v písomnom stanovisku.

Zdravotníci podľa neho vykonávajú dôležitú prácu, "čo si minister a vláda zrejme vôbec neuvedomujú". Nevie si predstaviť, že by nemocnice fungovali bez sestier. Myslí si však, že ministerstvo by vedelo fungovať bez ministra na čele. Vláda si podľa Miškova neváži sestry rovnako ako učiteľov.

"Experti zo sektora hovoria o tom, že štvrtina až polovica peňazí v zdravotníctve skončí rozkradnutá. Ak by sme hovorili len o najnižšom odhade kradnutia v zdravotníctve, tak je peňazí dosť na zvýšenie platov pre sestry aj pre lekárov. Ešte by sa mohli znížiť aj odvody pre zamestnancov," konštatoval.

Miškov tvrdí, že zdravotníctvo na Slovensku ovládla mafia a sestry, pacienti či lekári sú na poslednom mieste. Aby sa to zmenilo, treba odpolitizovať riadenie.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) v nedeľu (29.11) počas relácie RTVS o 5 minút 12 povedal, že zdravotníkov si váži. Ak by mal ale splniť ich aktuálne požiadavky, stálo by to 200 miliónov eur, na čo nie sú peniaze.

Štát im v rámci riešenia ich platov ponúka 55 miliónov eur, rozdelia sa medzi zdravotníkov v nemocniciach. "Ich prvotné požiadavky som splnil, začali ich však navyšovať," uviedol Čislák. Podľa neho pôvodne žiadali, aby mali taký istý zákon ako lekári, aby platil pre všetkých zdravotníckych pracovníkov a pre všetky ústavné zdravotnícke zariadenia.

Napríklad sestry a pôrodné asistentky žiadajú úpravu koeficientov, ktorými sa preratúva mzda či zohľadňovanie praxe v nej. Čislák to označil za "navýšené požiadavky". Šéfka sesterských odborov Monika Kavecká mu však oponovala, že požiadavku o zohľadnení praxe mali už v roku 2013, keď bola vo funkcii Zuzana Zvolenská.

Viac o téme: Juraj MiškovSKOK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu