Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Fico bude kvôli teroristom meniť zákony, zvýši sa aj počet policajtov

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko bude v rámci protiteroristických opatrení zatiaľ meniť viac ako 15 zákonov. Informoval o to dnes na tlačovej besede premiér Robert Fico po rokovaní Bezpečnostnej rady SR. Zdôraznil, že návrhy konkrétnych noviel predložia ministri na piatkové rokovanie vlády. V skrátenom legislatívnom konaní o zmenách rozhodnú poslanci NR SR na budúci týždeň.

Zmeny sa budú týkať predĺženia lehôt pri obmedzovaní slobôd. Na to bude ale potrebná zmena ústavy. O podpore týchto zmien bude predseda parlamentu Peter Pellegrini hovoriť s predstaviteľmi opozičných strán. V prípade podozrenia z terorizmu pri vybraných trestných činoch sudca bude môcť rozhodovať o väzbe bez uvedenia dôvodov. Premiér zdôraznil, že navrhujú monitoring telefonickej komunikácie odsúdených a obvinených podozrivých z terorizmu, s výnimkou ich komunikácie s advokátmi. Predložené budú aj novely upravujúce právomoci polície a spravodajských služieb. 

Na rokovanie vlády na budúci týždeň v stredu zas predložia návrhy na technické a personálne posilnenie bezpečnostných zložiek. Premiér spomenul, že je napríklad záujem zvýšiť počet príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia. V horizonte dvoch - troch rokov by len tento jeden krok mal stáť 60 miliónov eur. 

Premiér Robert Fico zdôraznil, že nebudeme podceňovať bezpečnostné riziká, ktoré sú v súčasnosti nesmierne vysoké. Niekoľko tisíc ľudí bolo v Sýrii a vrátilo sa späť do Európy. Balkánska cesta sa využíva ako reverzný tok a to nie je normálne, dodal. Nekontrolovaná migrácia je bezprecedentné riziko pre Slovensko a celú Európsku úniu. Bezpečnosť občanov Slovenska je na prvom mieste pred všetkými inými právami, dodal premiér.

Mal by sa zvýšiť počet policajtov aj vojakov

Pre teroristické opatrenia bude Slovensko personálne aj technicky posilňovať bezpečnostné zložky. Zvýšiť by sa mali počty policajtov aj vojakov. Záujem navýšiť počty svojich príslušníkov majú aj spravodajské služby. V boji proti terorizmu by mali pritom vojaci viac spolupracovať s políciou.

Ako po dnešnom zasadnutí vlády informoval minister obrany Martin Glváč, približne 800 vojakov by mohlo spoločne hliadkovať s políciou, pričom prejdú rýchlym školením právomocí polície. Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák má takisto záujem navýšiť počty policajtov. „Ak by sme zvyšovali počet policajtov tak, že by sme mali 800 hliadok štandardne, boli by sme potom schopní v rámci núdze zvýšiť ich počet na 1 600 vlastnými silami a až na 2 000 hliadok v spolupráci s ostatnými ozbrojenými zložkami,“ vysvetlil. Zvýšený počet policajných hliadok sa podľa Kaliňáka prejavil už poklesom kriminality. 

Posilniť by sa mal aj 5. pluk špeciálneho určenia, a to personálne aj technicky. Podľa premiéra Roberta Fica by to mohlo stáť približne 60 miliónov eur. Pripomenul však, že ide o časový horizont dvoch až troch rokov.

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu