Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanci dnes odvolávajú Čisláka: Začali netradične, minútou ticha za kardinála Korca

Viliam Čislák
Viliam Čislák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR začali mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) netradične. Minútou ticha si uctili pamiatku zosnulého kardinála Jána Chryzostoma Korca.

Ján Chryzostom Korec zomrel v sobotu 24. októbra vo veku 91 rokov vo svojom sídle pod Nitrianskym hradom. Bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie, ktorému sa dostalo vďaka osobným kvalitám takej cti, že sa stal členom kardinálskeho kolégia. Za kardinála Korca pápež Ján Pavol II. ustanovil v konzistóriu 28. júna 1991.

Za nitrianskeho diecézneho biskupa pápež Ján Pavol II. ho menoval krátko po zmene spoločenského systému 6. februára 1990. Diecézu spravoval až do roku 2005. Aj ako emeritný biskup až do svojho úmrtia býval v Nitre. Pohreb zosnulého kardinála Jána Chryzostoma Korca sa uskutoční v sobotu 31. októbra o 11.00 h v Katedrále svätého Emeráma v Nitre.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini zároveň pripomenul, že Slovensko si dnes pripomína výročie Deklarácie slovenského národa. "Bola prijatá 30. októbra 1918. V roku 2015 si pripomíname 97. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa," poznamenal.

Následne poslanci začali rokovať o návrhu na Čislákovo odvolanie. Opoziční poslanci mu vyčítajú, že nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve a zastaviť tunelovanie. Čislák čelil pokusu o odvolanie aj v apríli, kedy ho opozícia obvinila zo zametania káuz pod koberec. Vláda sa za svojho ministra zdravotníctva postavila. Krok opozičných poslancov je podľa nej neodôvodnený, podložený viacerými klamlivými tvrdeniami a vykonštruovaný.

Viac o téme: Viliam Čislák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu