Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico po rokovaní s Jaceňukom: Robia z nás idiotov

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dohoda medzi spoločnosťou Gazprom a západnými plynárenskými spoločnosťami o vybudovaní ďalšej línie plynovodu Nordstream nie je len vecou biznisu.

"Rád by som použil normálne výrazy, ale použijem expresívne. Jednoducho, robia z nás idiotov," vyhlásil vo štvrtok slovenský premiér Robert Fico na tlačovej besede po rokovaní s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom.

Dlhé mesiace sa hovorilo o tom, ako treba Ukrajine pomôcť, aby zostala tranzitnou krajinou, ako jej pomôcť v zimných mesiacoch, čo vyústilo v malý reverz, ktorý Slovensko poskytuje Ukrajine. Zrazu prišlo oznámenie o podpísaní dohody o ďalšej línii, povedal Fico. "Nie je možné politicky niekoľko mesiacov, rokov hovoriť o potrebe stabilizovať situáciu a potom prijať rozhodnutie, ktoré stavia nielen Ukrajinu, ale predovšetkým Slovensku do nezávideniahodnej pozície," vyhlásil Fico. Ide o tranzit plynu v obrovských objemoch cez územie Ukrajiny a Slovenska a ak by bol prerušený, tak Ukrajina príde o miliardy a Slovensko o stovky miliónov eur.

"Keď dlhú dobu hovoríme v geopolitických súvislostiach, tak západne plynárenské spoločnosti, ktoré operujú na území členských štátov Európskej únie, zradili iný členský štát, v tomto prípade Slovensko, a idú v príkrom rozpore s politickými rozhovormi, ktoré sme viedli na Európskej rade," vyhlásil Fico. V takomto duchu budem hovoriť na zasadnutí Európskej rady, dodal slovenský premiér. 

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v tejto súvislosti uviedol, že vybudovanie severnej línie plynovodu neprinieslo žiadnu dodatočnú nezávislosť pre Európsku úniu. Stále ide o jedného dodávateľa plynu. "Nordstream 2 je antiukrajinským a antieurópskym projektom," vyhlásil. Budovanie ďalšej línie Nordstreamu ovplyvňuje podľa Jaceňuka bezpečnosť a súvislosť dodávok niektorým krajinám Európy. Ide o monopolizáciu ciest a dôsledkom bude zvýšenie cien plynu, myslí si Jaceňuk. 

Viac o téme: Robert FicoGazprom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu