Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hlina bije na poplach: Polícia stráca rešpekt, Širokého prirovnal k Hitlerovi

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia na Slovensku stráca rešpekt. Ako dnes vyhlásil poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina (klub KDH), je to jeden zo znakov deštrukcie štátu.

Príkladov v tejto oblasti podľa Hlinu existuje viac. "Juraj Široký napochodoval na výsluch na políciu ako Hitler do Reichstagu," vyhlásil v súvislosti s tým, že podnikateľ sa pri príchode na výsluch do budovy policajného prezídia pred niekoľkými mesiacmi nepreukázal občianskym preukazom ani sa nepodrobil bezpečnostnej kontrole. Rešpekt pred bezpečnostnými silami podľa neho tiež strácajú marginalizované skupiny, čoho dôkazom je nedeľný útok na policajtov na východe Slovenska. 

Podľa Hlinu v dôsledku toho aj na Slovensku hrozí, že tak ako v zahraničí, vzniknú na niektorých miestach zóny, kam polícia nevstupuje. "Preto sa pýtam ministerstva vnútra, ako to chce riešiť a aké opatrenia prijme na ochranu policajtov," povedal Hlina s tým, že on sám sa v tejto súvislosti chystá na septembrovej schôdzi predložiť poslanecký návrh, ktorý má túto problematiku riešiť. O čo však presne pôjde, nespresnil.

Hlina sa tiež ministerstva pýta, v akom stave je projekt mobilných policajných staníc, ktoré ministerstvo plánovalo využiť v osadách a na ktoré brannobezpečnostný výbor parlamentu navýšil ministerstvu vnútra rozpočet. "Tie majú fungovať práve na takéto situácie," uviedol Hlina. 

Na otázku, či strata rešpektu policajtov v osadách nemôže súvisieť s verejnou kritikou, ktorej policajti čelili po zásahoch v osadách v minulosti, Hlina vyhlásil: "Ja som vtedy nekritizoval, naopak, predložil som novelu priestupkového zákona, ktorá mala policajtom pomôcť, Smer-SD ju však v druhom čítaní nepodporil." Podľa Hlinu vznikla v rámci osád komunita, ktorá získala priestupkovú imunitu. "Nie je im čo zobrať, tak len dostanú lístok s pokutou a tým sa to končí," skonštatoval. 

Polícia podľa ministerstva vnútra problémy s rešpektom v osadách nemá. "Podobných zásahov ako v nedeľu absolvuje polícia počas týždňa niekoľko, pričom rieši susedské spory medzi jednotlivými rodinami. Často musia policajti použiť aj donucovacie prostriedky, aby jednotlivé skupiny upokojili, tak, ako to bolo aj v tomto prípade," uviedol riaditeľ tlačového odboru rezortu Ivan Netík.

Ako pripomenul, niektoré zásahy polície v osadách bývajú kritizované ešte skôr, ako sa ich okolnosti vyšetria. "Aj zásah v nedeľu ukázal, že policajti nie sú a ani nebudú alibisti a budú zasahovať voči tým, ktorí nerešpektujú zákon, porušujú ho, poškodzujú majetok, napádajú svojich susedov aj privolaných policajtov s tým, že vyviaznu bez trestu. A to bez ohľadu na to, či ide o marginalizovanú skupinu," dodal Netík. 

Pri policajnom zákroku v rómskej osade Zabijanec v Rudňanoch v okrese Spišská Nová Ves utrpeli v nedeľu večer siedmi policajti rôzne zranenia. Zaútočili na nich miestni Rómovia. Policajti utrpeli rôzne zranenia s dĺžkou liečenia od štyroch do siedmich dní. Pri zákroku bolo zranených aj niekoľko Rómov, lekárske ošetrenie však odmietli, informoval v pondelok na tlačovej besede košický krajský riaditeľ polície Juraj Leško. 

V nedeľu pred 20:00 požiadal miestny Róm políciu o pomoc s tým, že jeho deti a tehotnú manželku napadla skupina podgurážených Rómov. Keď na miesto prišla policajná hliadka z Markušoviec, napadla ju väčšia rómska skupina. Do policajtov hádzali kamene, sklenené fľaše a útočili na nich palicami. Preto sa hliadka stiahla a privolala pomoc. Na miesto prišli dve motorizované jednotky. „V tom čase už bolo na mieste približne dvesto Rómov a znova útočili na policajtov, hádzali tehly, kamene, sklenené fľaše. Jeden policajt utrpel zranenie nohy a ostal ležať na zemi. Keď to videli Rómovia, útoky ešte zintenzívnili, preto policajti použili varovné výstrely do vzduchu a zraneného policajta zobrali z ohrozenej zóny a naložili do auta,“ povedal Leško.

Policajti privolali do osady ďalšie posily - štyri policajné hliadky motorizovanej jednotky vystrojené v protiúderových kompletoch (korytnačky) a so štítmi a prilbami. Riaditeľ doložil, že Rómovia zaútočili aj na rýchlu lekársku pomoc, ktorá prišla odviezť tehotnú ženu. Poškodili sanitku, no zdravotníkom sa podarilo uniknúť. Rozvášnených Rómov sa policajtom podarilo spacifikovať až o polnoci. 

V súvislosti s útokom v rómskej osade v Rudňanoch polícia zadržala deväť osôb, z toho troch mladistvých. Dnes vyšetrovateľ polície zo Spišskej Novej Vsi zatiaľ päť z nich obvinil zo spáchania prečinu útoku na verejného činiteľa. Dnes o tom informoval hovorca košickej polície Alexander Szabó. 

Na zásahu, ktorý trval od 20:10 do 24:00 sa zúčastnilo 22 policajtov. Policajti podľa štatistík od začiatku roka len v Košickom kraji evidujú 25 útokov na svojich kolegov. V obci Rudňany žije vyše 4 000 ľudí, z toho vyše 2 500 Rómov

Viac o téme: Polícia Alojz HlinaRudňany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu