Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KDH: Utečencom treba pomôcť v ich domovských krajinách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) preferuje pomoc utečencom v domovských krajinách. Zároveň KDH podporuje, aby sa jednou z prioritných krajín pre poskytovanie slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci stala Sýria.

Nachádzajú sa tam totiž tisícky utečencov a komunity, ktoré už majú vzťahy, kontakty a skúsenosti s pomocou zo Slovenska. Témou utečencov sa dnes zaoberala Rada KDH, ktorá zasadá v Žiari nad Hronom.

Rada KDH vníma podľa schváleného uznesenia vážnosť utečeneckej krízy v Európe. Víta, že Európska rada potvrdila dobrovoľný princíp rozdelenia 40-tisíc utečencov ako dohodu členských krajín podľa ich ekonomických a azylových možností. Slovensko by malo podľa kresťanských demokratov poskytnúť súčinnosť a pomoc v rámci svojich kapacít a prijať utečencov, ktorí spĺňajú podmienky pre udelenie azylu alebo potrebujú doplnkovú humanitárnu ochranu.

Ako najvážnejšiu príčinu krízy považuje KDH vojnové konflikty a extrémnu chudobu. Za dôležité pokladá preto odstraňovanie príčin exodu obyvateľstva. „Je potrebné, aby EÚ a svetové spoločenstvo urobili viac pre pokoj a stabilitu na Blízkom východe a v krajinách afrického kontinentu,“ zhodli sa kresťanskí demokrati.

Rada KDH pripomína, že demokratické štáty v minulosti urobili viaceré chyby, keď nevhodne vojensky zasiahli alebo poskytli zbrane rôznym skupinám, ktoré síce pomohli odstrániť nedemokratické režimy, ale výsledkom nebola nová stabilita a perspektíva rozvoja, ale rozvrat, násilie a veľké straty na ľudských životoch. „Medzinárodné spoločenstvo, predovšetkým OSN a zvlášť stáli členovia jej bezpečnostnej rady, musia preto preukázať viac jednoty, súčinnosti a solidarity pri riešení stavu, ktorý sa bytostne dotýka miliónov ľudí,“ zdôrazňuje Rada KDH v uznesení. 

Viac o téme: UtečenciKDH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu