Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rada KDH bude riešiť voľby, kandidačnú listinu, utečencov a doplní predsedníctvo

Pavol Abrhan
Pavol Abrhan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Príprava parlamentných volieb, kľúč na zostavenie kandidačnej listiny, otázka utečencov a tiež doplnenie člena do predsedníctva hnutia po odchode Mariána Kvasničku. To sú témy, ktoré bude v sobotu 27. júna riešiť Rada KDH na zasadnutí v Žiari nad Hronom.

"Budeme sa zaoberať politickou situáciou, prioritou budú aktuálne témy vrátane otázky migrantov. Budeme hovoriť aj o ekonomickej situácii Slovenska, o príprave volieb, kampani, zásadách zostavovania kandidačnej listiny. A doplníme člena predsedníctva," povedal šéf klubu KDH Pavol Abrhan.

Mariána Kvasničku by mohla v predsedníctve nahradiť europoslankyňa Anna Záborská. Zatiaľ je jediná kandidátka. Návrhy ešte môžu prísť. Záborská by mala byť priechodná pre to, že je z Trenčianskeho kraja ako Kvasnička, a tiež by vďaka nej mohlo byť predsedníctvo viac prepojené na europarlament. Kvasnička sa vzdal miesta v predsedníctve po tom, čo vo voľbe šéfa NKÚ navrhol vlastnú kandidátku Henrietu Crkoňovú a nepodporil spoločného kandidáta pravice Maroša Žilinku.

Pokiaľ ide o voľby a kandidačnú listinu, Rada KDH by mala riešiť kľúč na zostavenie kandidátky. Kľúč má priniesť omladenie kandidačnej listiny. "V prvej desiatke by sme mali mať minimálne troch alebo štyroch nových ľudí. Máme nových podpredsedov, ktorí by mali byť v prvej osmičke," uviedol podpredseda KDH Pavol Zajac.

Na čele kandidačnej listiny by mal stáť predseda hnutia Ján Figeľ a nasledovať by mali podpredsedovia. Po nich by mali ísť lídri krajských rád. Ďalšie miesta by podľa Zajaca mohlo navrhovať predsedníctvo hnutia.

Pri zostavovaní od 20. miesta by mali byť zohľadnené výsledky z krajov. "Kraje, ktoré majú lepšie výsledky, budú mať od 20. miesta viac kandidátov," vysvetlil Zajac. Na kandidátke by sa mohli objaviť aj nestraníci napríklad Alojz Hlina, ktorý už skôr nevylúčil, že by za KDH mohol kandidovať. "Sme pripravení spolupracovať s každým, kto zdieľa hodnoty KDH a súhlasí s naším programom," povedal Zajac.

Viac o téme: Pavol AbrhanKDH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu