Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Krajiny V4 odmietajú utečenecké kvóty: Je to neprijateľné!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko odmietne povinné kvóty pre migrantov spoločne s ostatnými krajinami Vyšehradskej štvorky (V4). V spoločnom stanovisku dnes V4 zdôraznila, že prijímanie utečencov má byť dobrovoľné a rešpektovať možnosti jednotlivých krajín.

"Akékoľvek podmieňovanie povinnými kvótami je neprijateľné," píše sa v texte, ktorý poskytol Úrad vlády SR. Krajiny V4 zároveň podporili iniciatívu Maďarska zorganizovať konferenciu, ktorej cieľom bude hľadať postupy posilňovania spolupráce s krajinami pôvodu a tranzitnými krajinami v súvislosti so západobalkánskou trasou. Zároveň poukazujú na potrebu rozlišovať medzi osobami vyžadujúcimi medzinárodnú ochranu a ekonomickými migrantmi.

Premiér Robert Fico dnes avizoval, že krajiny V4 by mohli na rokovaní Európskej rady zablokovať povinné kvóty pre migrantov. Ak sa to podarí a Európska komisia napriek tomu presadí povinné kvóty, vláda SR bude podľa jeho slov zvažovať vypísanie referenda k tejto téme. Fico trvá na tom, že povinné kvóty nie sú správnym riešením migračných tlakov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu