Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Košický primátor to má nahnuté: Začala sa petícia za jeho odstúpenie

Richard Raši s manželkou
Richard Raši s manželkou (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Ladislav Lörinc, člen petičného výboru, na dnešnej tlačovej besede novinárov informoval, že dnes začínajú zbierať podpisy pod petíciu, aby primátor Raši odstúpil. Nejde nám o právnickú rovinu, ale chceme vytvoriť verejný tlak na Rašiho, aby sám zvážil svoje zotrvanie vo funkcii primátora.

Podľa petície Richard Raši nesie ako štatutár mesta a zástupca investora priamu zodpovednosť za niekoľkomesačné meškanie rekonštrukcie električkových tratí v Košiciach. Podpisy budú zbierať v hoteli Centrum, ale aj v uliciach mesta prostredníctvom aktivistov. Záujemcovia nájdu text petície aj na internetovej stránke www.peticie.com.

Predseda Pravého poslaneckého klubu v košickom mestskom zastupiteľstve Miroslav Špak uviedol, že primátor Košíc Richard Raši zavádza verejnosť o ukončení rekonštrukcií električkových tratí. Argumentoval, že primátor verejne uviedol, že zhotoviteľ už požiadal ministerstvo o predĺženie termínu ukončenia stavby do konca septembra, no ministerstvo dopravy povedalo, že o predĺženie musí požiadať mesto Košice ako prijímateľ finančnej pomoci. „Nie sme proti rekonštrukcii, ale musíme kriticky poukázať, že je zle riadená. Primátor by mal vzhľadom na dôsledky vyvodiť osobnú zodpovednosť a odstúpiť,“ povedal Špak. 

Mestský poslanec Daniel Rusnák dodal, že chcú na najbližšom mestskom zastupiteľstve predložiť návrh, aby mesto kompenzovalo ujmy, ktoré sa dotýkajú obyvateľov aj podnikateľov. V návrhu chcú, aby bola bezplatná mestská hromadná doprava počas rekonštrukcie električkových tratí a uzlov, aby bolo v meste bezplatné parkovanie a aby po preukázaní negatívnych dopadov mesto kompenzovalo straty podnikateľov.

Žiadosti podnikateľov o kompenzáciu by posudzovala komisia. Budú navrhovať, aby mesto žiadalo penále od zhotoviteľa za nedodržanie pôvodného termínu – júl tohto roka, a aby sa z týchto prostriedkov hradili náklady na kompenzačné opatrenia a pokiaľ ide o podnikateľov, kompenzácia by mohla byť napríklad vo forme zníženia poplatku za odpad či dane z nehnuteľností.

Raši reaguje na petíciu

Strana Sieť v Košiciach podľa primátora mesta Richarda Rašiho (Smer-SD) zneužíva na svoje politické ciele prebiehajúci projekt rekonštrukcie električkových tratí. Spustenie petície za to, aby sa v súvislosti s priebehom rekonštrukcie vzdal mandátu primátora, označil za vytĺkanie politického kapitálu. "Vnímam túto iniciatívu predovšetkým ako snahu strany Sieť vytĺcť z komplikácií, ktoré rekonštrukcia a modernizácia Košičanom spôsobuje, politický kapitál. Strana Sieť hrubo zneužíva na svoje politické ciele najväčšiu investíciu do bezpečnej mestskej hromadnej dopravy v našom meste," uviedol Raši. 

Rekonštrukcia a modernizácia električkových tratí a uzlov prinesie podľa neho výsledok, ktorý bude stáť za trpezlivosť a pochopenie Košičanov. "Každý, kto robí, urobí určite aj chyby a teraz by bolo najväčšou chybou nedokončiť rozpracovanú prácu a neurobiť maximum pre to, aby bola kvalitne dokončená. Pretože jej dokončenie bude znamenať modernú, komfortnú a najmä bezpečnú dopravu v Košiciach," konštatoval. Zdôraznil, že ak by rekonštrukciu a modernizáciu dopravy mesto nezrealizovalo teraz a v takomto rozsahu, museli by sa na ňu v budúcnosti skladať Košičania na úkor všetkých ostatných aspektov života v meste, ako je školstvo, bezpečnosť či komunikácie. 

"Pevne verím, že Košičania si zaslúžia primátora, ktorý netára, ale sú za ním konkrétne výsledky, ktoré skvalitňujú život v našom meste," dodal. Za najdôležitejšie považuje, že rekonštrukcia a modernizácia električkových tratí a uzlov, ako aj nové električky, ktoré po nich budú môcť jazdiť, život v Košiciach významne zlepšia.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu