Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Richter podľa Mihála živnostníkov tvrdo oklamal

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) tvrdo oklamal živnostníkov, keď im pred tromi rokmi zvýšil minimálny vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov zo 44,2 % na 50 % priemernej mzdy na Slovensku.

"Zvýšili ste im odvody, ale dôchodok budú mať úplne rovnaký,“ upozornil počas parlamentnej rozpravy k zavedeniu minimálneho dôchodku. Ak podľa Mihála občan odpracuje 30 rokov, mal by mať nárok na minimálny dôchodok v sume približne 272 eur, a to pri vymeriavacom základe od 200 do 663 eur. "Je úplne jedno, či platím z 200 eur, zo 412 eur alebo zo 663 eur,“ upozornil exminister práce a sociálnych vecí. 

Návrh, aby mali sporitelia v druhom pilieri nárok na nižší minimálny dôchodok od štátu, považuje Mihál za protiústavný. "Ak bude zákon schválený, budem prosiť prezidenta, aby zákon vrátil do parlamentu,“ povedal. Ak by poslanci za Smer-SD podľa neho novelu zákona schválili aj po prípadnom vete prezidenta, bude jedným z iniciátorov podania novely zákona na Ústavný súd SR. Doplatok do sumy minimálneho dôchodku má byť totiž podľa Mihála štátnou sociálnou dávkou, pri ktorých sa nerozlišuje, či ide o sporiteľa, alebo nie. Poukázal aj na vianočný príspevok, či na systém dávok v hmotnej núdzi, kde sa takisto nediferencuje suma dávky podľa účasti, resp. neúčasti v druhom pilieri. 

Pre ľudí, ktorí počas života získali 30 rokov dôchodkového poistenia, by mal minimálny dôchodok tvoriť 136 % zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 269,5 eura. Suma minimálnej penzie sa má zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o dva percentuálne body a od 40 rokov o tri percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia by minimálna penzia budúci rok predstavovala 340,8 eura. 

Parlamentný sociálny výbor ešte v marci tohto roka schválil pozmeňujúci návrh poslanca za Smer-SD Jána Podmanického, podľa ktorého budú mať nízkopríjmoví sporitelia v druhom pilieri nižší minimálny dôchodok od štátu ako ľudia s nízkymi zárobkami, ktorí v druhom pilieri neboli. Minimálna penzia sa má sporiteľom znižovať v takom pomere, v akom v jednotlivých rokoch išli ich dôchodkové odvody na ich osobné účty v druhom pilieri voči celkovým starobným dôchodkovým odvodom. Do dôchodkového príjmu sa pritom pri posudzovaní nároku na minimálny dôchodok nemajú započítavať doživotné penzie z druhého piliera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu