Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Viskupič presadzuje už 16-ročných voličov, považuje ich za vyspelých

Poslanci za OĽaNO Jozef Viskupič (vľavo) a Richard Vašečka
Poslanci za OĽaNO Jozef Viskupič (vľavo) a Richard Vašečka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Právo voliť by malo byť na Slovensku priznané už 16-ročným. V návrhu novely zákona o výkone volebného práva to presadzuje poslanec z OĽaNO Jozef Viskupič. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.

Viskupič sa inšpiroval legislatívou v iných krajinách, napríklad v Rakúsku je takýto právny stav už niekoľko rokov. Zníženie vekovej hranice z 18 na 16 rokov sa má týkať parlamentných volieb, volieb prezidenta SR, volieb do Európskeho parlamentu, ľudového hlasovania o odvolaní hlavy štátu SR, komunálnych a krajských volieb a referenda.

"V súčasnosti sú mladí ľudia v úplne inej pozícii ako pred niekoľkými rokmi, a to najmä z pohľadu informačnej vyspelosti, keď vďaka používaniu internetu získavajú značné množstvo informácií o verejnom živote, politickom systéme a jeho fungovaní na Slovensku," argumentuje Viskupič s tým, že sa zvyšuje aj rozumová vyspelosť mladých v tejto oblasti. Zníženie vekovej hranice v prípade aktívneho volebného práva o dva roky by preto podľa Viskupiča nemalo mať negatívny vplyv na túto skupinu ľudí, "ktorí sú už v 16. rokoch veku schopní plnohodnotne vnímať politiku a veci verejné".

Toto tvrdenie majú dokazovať aj praktické skúsenosti nezávislých kandidátov v komunálnych voľbách, ktorí pri zbere podpisov pod petičné hárky prichádzajú do kontaktu s touto skupinou ľudí prejavujúcich záujem aktívne sa zapojiť do volieb ako voliči. "Podobne, činnosť rôznych žiackych či študentských parlamentov na školách naznačuje, že aj mladšie generácie ľudí prejavujú záujem o osud tejto krajiny," uvádza Viskupič.

Po znížení vekovej hranice pri aktívnom volebnom práve poslanec očakáva aj zvýšenie účasti vo voľbách, referende, či ľudových hlasovaniach. "Na Slovensku volebným právom v súčasnosti disponuje aj niekoľko desiatok tisíc ľudí s neukončeným základným vzdelaním. Preto sa nazdávam, že rovnaké právo môžu dostať aj mladí ľudia, ktorí vo výraznej väčšine desaťročnú školskú dochádzku ukončili," uviedol.

Viskupič poukazuje aj na skutočnosť, že 16-roční ľudia sú už v značnej miere zodpovední za svoje konanie. "Ako príklad možno uviesť trestnú zodpovednosť alebo priestupkovú zodpovednosť, ktorá bola desaťročia zakotvená na vyššej vekovej hranici a len nedávno sa znižovala práve kvôli väčšej rozumovej vyspelosti mladších generácií," dodáva člen Obyčajných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu