Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

S kandidátom KDH Žilinkom budú zrejme problémy, no opozícia ho podporí

Maroš Žilinka
Maroš Žilinka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kandidátom KDH na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) má byť prokurátor Maroš Žilinka. Ten by mal získať aj podporu poslaneckých klubov Most-Híd a OĽaNO. Potvrdili to viaceré zdroje. Smer-SD však bude mať podľa informácií so Žilinkom problém.

Most-Híd podľa predsedu parlamentného poslaneckého klubu Lászlóa Solymosa Žilinku podporí, pretože ho už raz podporili aj v minulosti. „Odvtedy sa nič nezmenilo. Nemáme dôvod meniť naše rozhodnutie. Je to dobrý výber,“ povedal dnes Solymos. Podľa neho je však otázne, či Žilinku podporí aj Smer-SD. „Ukáže sa, či je to opäť len hra, alebo to myslí vážne, že toto miesto patrí opozícii,“ dodal. 

Poslanecký klub OĽaNO rozhodne o podpore pre kandidáta na predsedu NKÚ v pondelok. „Chceme vybrať najlepšieho kandidáta. KDH chce dosiahnuť maximálnu podporu pre svojho kandidáta. Taký istý záujem má aj SaS,“ povedal Matovič.

"Strana Sloboda a Solidarita je pripravená rokovať so všetkými opozičnými partnermi. Voľbu šéfa NKÚ vnímame ako účelovú hru strany Smer s cieľom rozhádať opozíciu. My v SaS im na toto nenaletíme," uviedol podpredseda liberálov Ľubomír Galko. 

Členka predsedníctva Smeru-SD Renáta Zmajkovičová sa k osobe kandidáta vyjadrovať nechcela. Pre agentúru SITA však povedala, že opozíciu pri hľadaní kandidáta na post šéfa NKÚ môže konečne spájať nielen deštrukcia, ale aj niečo konštruktívne. „Pomer síl v NR SR v opozičných poslaneckých kluboch sa však v porovnaní s rokom 2012, keď si právo nominovať kandidáta vylobovala SaS, výrazne zmenil. Opozičné kluby dnes disponujú iným počtom poslancov ako pred tromi rokmi. Preto je logické, že dnes právo nominovať kandidáta bude patriť inej strane,“ povedala Zmajkovičová s tým, že opozícia musí komunikovať aj s klubom Smeru-SD, ale konštruktívne. 

Žilinka dnes pôsobí ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Vo vláde Ivety Radičovej Žilinka na ministerstve vnútra pôsobil ako štátny tajomník. Bol nominant kresťanských demokratov, ale nie je členom KDH. Ministrom vnútra bol vtedy Daniel Lipšic. Výhrada Smeru-SD je práve Žilinkova blízkosť s Lipšicom. KDH už Žilinku na post predsedu NKÚ navrhlo v roku 2013. Vtedy získalo pre neho aj podporu Mosta-Híd a SDKÚ-DS. Napokon ho však z voľby stiahlo, pretože podmienkou opozície pre voľbu predsedu NKÚ bola verejná voľba. 

V KDH sa v lete 2014 spomínal ako kandidát na predsedu NKÚ Pavol Hrušovský. Ten v stredu v rozhovore uviedol, že nebude kandidátom KDH na predsedu NKÚ. Ako povedal, práca v parlamente ho napĺňa a preto o kandidatúre na tento post neuvažuje. „Dostal som v parlamentných voľbách silný mandát od občanov. Tento záväzok chcem naplniť,“ uviedol. 

Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách v roku 2012. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom. Smer-SD a Fico argumentovali, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Neskôr prišlo KDH s kandidátom Marošom Žilinkom. Z volieb ho však stiahlo. V lete sa hovorilo, že Smer-SD je pripravený podporiť Pavla Hrušovského. Bývalý šéf NR SR Pavol Paška však voľbu nevypísal. Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012. Keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu. 

Voľby predsedu NKÚ vypísal teraz nový predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Nominácie možno predkladať do 8. mája do 16:00. Vládna strana Smer-SD už oznámila, že na tento post nikoho nenavrhne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu