Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico: Máme záujem na prerušení reštrukturalizácie Váhostavu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vláda má podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) záujem na prerušení procesu reštrukturalizácie Váhostavu-SK. Ten sa má ukončiť 30. apríla, kedy zasadne schôdza veriteľov.

"Chceme do zákona dostať nové pravidlá výberu správkyne. Nie sme stotožnení s tým, že správcu vyberá firma, ktorá ide do reštrukturalizácie. Pokúsime sa urobiť všetko pre to, aby sme zákonným spôsobom zmenili pravidlá ustanovovania správcu, tu musí mať podstatne väčší vplyv skupina poškodených," vysvetlil Fico po dnešnom pracovnom rokovaní na úrade vlády so živnostníkmi a stavebnými podnikateľmi.

Rovnako avizoval, že vláda chce urobiť všetko pre posilnenie nezabezpečených veriteľov vo veriteľských výboroch. "Aby to neboli banky, ktoré majú 4-5-krát zabezpečené svoje pohľadávky, ale aby to boli stavbári, živnostníci, akciové spoločnosti," dodal premiér s tým, že na týchto krokoch sa začne "tvrdo pracovať" od dnešného večera až do utorka (21.4.), kedy bude pokračovať rokovanie parlamentu o tejto legislatíve.

Ponúkli tiež predstaviteľom veriteľov, aby si vybrali významnú audítorskú spoločnosť, ktorá preverí stav Váhostavu-SK a iných firiem, aby mali objektívnu informáciu o tom, v akej je kondícii. Na základe toho sa potom môžu rozhodnúť, či dajú Váhostav-SK do konkurzu alebo sa bude pokračovať v jeho reštrukturalizácii. "Vláda je pripravená náklady na takýto audit zaplatiť," avizoval Fico.

Zopakoval, že sa musí definitívne skončiť politika lacných diaľnic a lacných verejných zákazok. "Nie je možné, aby išla firma do súťaže a ponúkla za stavbu 40 alebo 50 percent reálnych obstarávacích nákladov takejto stavby. Tu je základ celého problému, od tohto sa odvíja aj nešťastie malých firiem, ktoré nedostanú zaplatené za vykonanú prácu," domnieva sa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu