Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dve mimoriadne schôdze v parlamente: Odvolávanie Čisláka a problémy s Váhostavom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Peter Pellegrini otvoril 50. schôdzu Národnej rady SR, na ktorej sa opozícia pokúsi vysloviť nedôveru ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi (nominant Smeru-SD). Čislákovu hlavu žiada opozícia pre to, lebo sa podľa nej snaží zamiesť kauzy pod koberec. Opozícia poukazuje napríklad na kauzy piešťanského CT prístroja, stravovacie tendre v nemocniciach či situáciu v žilinskej nemocnici.

Po prevalení kauzy piešťanského CT odstúpila z funkcie ministerka Zuzana Zvolenská, po tlaku verejnosti aj vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška a podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (obaja Smer-SD). Čislák označil tento prípad za pseudokauzu, Zvolenská podľa neho odišla zbytočne. Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa za Čisláka postavil a zároveň priznal, že minister je pod jeho veľkým tlakom.

Mimoriadnu schôdzu k Čislákovi zrejme budú musieť poslanci prerušiť. Dá sa totiž predpokladať, že ministra budú odvolávať dlhšie ako štyri hodiny a na 13.00 h je naplánovaná mimoriadna schôdza k Váhostavu-SK. Jej podstatou by mala byť debata o návrhu novely Obchodného zákonníka, ktorý vláda schválila v utorok (14.4.). Nová právna norma prináša pravidlo, že reštrukturalizovaná firma nebude môcť svojim majiteľom vyplatiť zisky skôr, ako uspokoja podlžnosti voči nezabezpečeným veriteľom aspoň do výšky 40 percent ich pohľadávok. Je to reakcia na problémy živnostníkov zasiahnutých reštrukturalizáciami veľkých firiem. Súvisí to s aktuálnou situáciou okolo stavebnej firmy Váhostav-SK.

Ako po rokovaní kabinetu uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD), aj keby v rámci reštrukturalizácie bolo uspokojených napríklad len 15 percent pohľadávok nezabezpečených veriteľov, zostane im nárok na ich uhradenie do výšky 40 percent. Zvyšok by mal byť splácaný z budúcich ziskov dlžníka. Novela má byť schválená v skrátenom legislatívnom konaní a vzťahovať sa na všetky prebiehajúce reštrukturalizácie na Slovensku. Podľa Fica ide v súčasnosti o stovky prípadov. Premiér tiež avizoval, že veriteľom Váhostavu-SK ponúkne štátna Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) okamžité odkúpenie ich pohľadávok v hodnote 40 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu