Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľké hodnotenie bratislavského primátora Nesrovnala: Robí všetko proti vlastným sľubom?!

Ivo Nesrovnal Zobraziť galériu (2)
Ivo Nesrovnal (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ivo Nesrovnal išiel do volieb s tromi veľkými témami. Boli nimi doprava, čistota a developeri. Pozreli sme sa na to, ako sa mu darí plniť sľuby. Viacerí poslanci by si želali oveľa rýchlejší postup. Niektorí dokonca tvrdia, že Nesrovnal ide proti svojim sľubom. Čo sa mu podarilo za štyri mesiace vo funkcii?

Veľmi sklamaný z doterajšieho pôsobenia je mestský poslanec za Smer Martin Borguľa. Podľa neho Nesrovnal sľuby nielen že neplní, ale ide proti nim. S novým primátorom je nespokojný aj člen zastupiteľstva Martin Chren, ktorý je súčasne aj poslancom parlamentu. Pozitíva vidí poslanec a zároveň šéf komisie dopravy a informačných systémov Jozef Uhler zo Siete.

Hlavná stanica chátra

Hlavná železničná stanica je vstupná brána do mesta. Jej súčasný stav je hanbou a treba s tým niečo robiť. Pri Hlavnej stanici podľa Martina Chrena primátor postupuje úplne v rozpore so svojimi predvolebnými vyhláseniami. Iný názor má Jozef Uhler. „V prípade železničnej stanice som rád, že pán primátor nekonal zbrklo a uvedomil si, že z právneho hľadiska, je lepšie zmluvu nevypovedať, ale počkať, kým skončí,“ upozorňuje Uhler, ktorý sa touto témou zaoberá dlhodobejšie.

Spokojný je aj s prístupom k Starému mostu, najmä s rýchlejším postupom „Tempo práce sa zintenzívnilo.“ Pri Dopravnom podniku Bratislava podľa odborárov hrozí štrajk. Úsporné opatrenia sa  im nepozdávajú. Pre DPB naprojektovali o tri a pol milióna menej. Ivo Nesrovnal ich však upokojuje. Na obmedzenie financovania poukazujú aj nami oslovení poslanci. Podľa Chrena môže dôjsť k štrajkom a zdražovaniu cestovného.

Dosadil si svojich

„Za najväčší problém považujem nedostatočnú ochotu rokovať a hľadať spoločné priority a prieniky so zvolenými poslancami,“ myslí si Chren. „Naopak, veľmi nemilo nás prekvapuje, že pán primátor a jeho tím uprednostňuje rokovania so straníckymi centrálami a ľuďmi v pozadí silných politických strán,“ upozorňuje Chren a dodáva, že veľká časť poslancov sú nezávislí, pričom už skončila doba zákulisných straníckych dohôd a podniky by mali riadiť odborníci a nie stranícki nominanti.

Lepšie hodnotí doterajšie pôsobenie mestský poslanec a predseda komisie dopravy a informačných systémov Jozef Uhler. Tomu sa pozdáva postup pri Hlavnej stanici a Starom moste. Naopak, očakával by rýchlejšiu výmenu vedúcich oddelení na magistráte, ktorá ide podľa neho veľmi pomaly.

Veľmi kriticky sa k doterajšiemu pôsobeniu stavia poslanec za Smer Martin Borguľa. „On si myslí, že úrad zdedil po Habsburgovcoch a teraz nemusí nič,“ povedal Borguľa s tým, že úplne najhoršie je, komunikácia s poslancami. Pri pripravovaní mestského rozpočtu sa to podľa neho prejavilo najviac. „komunikácia sa rovnala nule,“ nechal sa počuť mestský poslanec.

Bilbordy kritizoval, zostali!

„Bilbordov sa ani nedotkol, dal odstrániť informačné tabule,“ hodnotí Nesrovnala Borguľa. Navyše podľa Borguľu si najal človeka na miesto šéfa majetkového oddelenia zo spoločnosti Bigmedia, ktorá poskytuje reklamné služby vrátane bilbordov.

Bilbordy sa nedarí odstraňovať tak rýchlo, ako by sa žiadalo. „Zatiaľ nemám informácie, že by magistrát konal vo veci odstránenia bilbordov, ale očakávame, že primátor naplní sľuby,“ myslí si Uhler. Kritické sú podľa Borguľu investície do zelene. V rámci rozpočtových škrtov podľa neho ubral dokopy až o 550 tisíc eur, ktoré mali ísť na zeleň.

Developeri čakajú

„Ubral peniaze na územné plány,“ čím vlastne posilnil developerov, pričom ich chcel v kampani skroti, hodnotí primátora Borguľa. Problém PKO vôbec nerieši ani podľa Chrena, preto hrozia obrovské pokuty.

„Jediný developer o ktorom máme informácie je Henbury Development v súvislosti s PKO. Pokiaľ viem, tam sa koná, ale zatiaľ tiež pomaly,“ nechal sa počuť v súvislosti s týmto problémom Uhler.

Anketa Bratislavčanov

Peter: "Čakal som výraznú zmenu, ale som sklamaný. Mám pocit, že na kľúčové priority, vďaka ktorým vyhral pán primátor voľby, úplne zabudol. Hlavná stanica, PKO, MHD, v ani jednej z týchto vecí neregistrujem pozitívnu zmenu."

 

Janka: "Zatiaľ je to tak akurát, čakám však na nejaký zásadný krok, vďaka ktorému by som mohla povedať, že je to schopný primátor. Dúfala som, že ako manažér hlavne dokáže veci zefektívniť. To je ale dlhodobý proces, tak snáď sa niekam za to volebné obdobie dopracujeme."

 

Zdenka: "Tak za tri mesiace sa toho nedá spraviť veľa, takže som nečakala žiadne zázraky a pravdou je, že vlastne vôbec netuším, čo sa mu doteraz z jeho sľubov podarilo presadiť. Len viem, že sľuboval, že šetrenie začne v prvom rade na magistráte, ale deje sa presný opak, t.j. sám sebe zvýšil plat. Hodnotiť budem za štyri roky. Ak splní tretinu z toho, čo sľuboval v predvolebnej kampani, budem to považovať za veľký úspech."

Patrik: "Sľuby ohľadom Starého mosta sprevádza celý rad komplikácií, ktoré sú z pohľadu stavebníka akceptovateľné. Menej však už neustále odvolania sa na skutočnosť, že je prekvapený v akom stave je mesto a s akým dlhom zápasí a že je to predovšetkým vina jeho predchodcu. Na takéto výhovorky sú už obyvatelia alergickí.  Teraz je aktuálne omieľaný vysoký až likvidačný dlh vo forme zmeniek v BVS, vo vodárňach patriacich mestu. Keď sa pýtali Nesrovnala na tento stav, odmietol to komentovať. Očakával by som od prvého muža mesta, že keď mu dajú slovo, vyjadrí sa aj k pálčivým témam. Ale inak má moje sympatie."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu