Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odborníci hodnotia Hlinov veľký prestup: KDH sa rozširuje o skrachovancov!

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Alojz Hlina sa včera stal členom poslaneckého klubu KDH. Druhým krokom ich spolupráce má byť zmluva o spolupráci medzi KDH a Hlinovou stranou Občania. Výsledok rokovaní o zmluve by mal byť známy po Veľkej noci. Politológovia sa pozreli na to, čo to môže znamenať pre Hlinu a pre samotné KDH.

Včera sme ako prví informovali o prestupe Alojza Hlinu do poslaneckého klubu KDH. Obrátili sme sa na politických analytikov, čo si myslia o novej akvizícii kresťanských demokratov.

Politológ Michal Horský sa kriticky zamyslel nad Hlinovým prestupom."Všeobecná požiadavka, aby kresťanskí demokrati sa na politickej scéne rozkročili a prijali širší politický program, trvá viac než desať rokov. Jej včerajšia aktualizácia je podivná, pretože namiesto programu, ktorý by oslovil širšie voličské spektrum, sa KDH rozširuje o osobnosti so skrachovaných politických subjektov," povedal pre Topky Michal Horský.

Jeho prínos je pre stranu otázny. "Či cesta rozširovania o pána Hlinu a Mikuša bude prínosom, je viac ako problematická," zakončil politológ.


Hlinov veľký prestup do KDH


"Nie je to celkom nečakané, že sa priklonil k spolupráci s konzervatívnou politickou silou," zareagoval pre nás ďalší politický analytik Grigorij Mesežnikov. V prípade úspechu by mohol strane prilákať nových voličov. "Môže pre KDH v prípade úspechu získať ďalších voličov, ktorí zatiaľ nepatrili k tradičnému elektorátu hnutia," myslí si s tým, že "každá desatina percenta môže byť zaujímavá," dodal Mesežnikov.


Poslanci sa v piatok na obed od práce nepretrhli. Sála zývala prázdnotou!


Hlina sa dostal do parlamentu na kandidačnej listine OĽaNO. Klub neskôr opustil. Už vlani spolupracoval s KDH, no do ich klubu vstúpil až teraz. Kresťanských demokratov dosiaľ zastupoval v brannobezpečnostnom parlamentnom výbore. Poslanec sa netají konzervatívnejšími názormi, ktorými je si s KDH blízky.

Klub KDH prešiel v tomto volebnom období viacerými zmenami. Odišli z neho viacerí členovia, z ktorých niektorí si založili vlastné strany. Daniel Lipšic založil hnutie NOVA a zostal v NR SR. Jana Žitňanská, ktorá je s ním v hnutí, odišla do europarlamentu. Klub opustil aj Radoslav Procházka, ktorý neskôr odišiel z parlamentu a venuje sa budovaniu strany Sieť. Do klubu nedávno vstúpil Jozef Mikuš, ktorý bol predtým v SDKÚ-DS. Aj s Hlinom má dnes poslanecký klub kresťanských demokratov 17 poslancov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu