Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Slovensko pošle do boja proti Islamskému štátu muníciu, uviedol Glváč

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko ako pomoc v rámci boja proti Islamskému štátu (IS) poskytne muníciu. Materiál je už pripravený na odoslanie. Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol minister obrany Martin Glváč.

Ministerstvo ešte v auguste minulého roka dostalo zoznam konkrétnych požiadaviek, z ktorého rezort vybral materiál, ktorý sme ochotní ponúknuť. "Vzhľadom na vyzbrojenie našej armády a irackej spred istých rokov sa môžete správne domnievať o čo ide. Hlavne je to munícia a strelivo," povedal dnes Glváč.

Rezort obrany v súčasnosti ešte rieši technické problémy legislatívneho charakteru, akým spôsobom materiál dostať na miesto určenia. Ministerstvo ešte v októbri minulého roka uviedlo, že okrem munície ponúka aj humanitárnu pomoc a možnosť výcviku v oblasti odmínovania.

V susednom Maďarsku napríklad uvažujú, že do boja proti IS vyšlú aj svojich vojakov. V prípade schválenia misie by stovka maďarských vojakov odcestovala do severného Iraku, kde by v regióne Kurdistanu vykonávala strážne a ochranné úlohy. Slovensko zatiaľ svojich vojakov do takejto misie nepošle. "Zatiaľ sme ani neboli požiadaní o takúto pomoc," dodal Glváč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu