Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nedeľná vojna hodnôt na Slovensku: Kiska sledoval ruské tanky v Kyjeve, Fico rečnil o Moskve!

Prezident SR Andrej Kiska sa zúčastnil osláv výročia Revolúcie na Euromajdane v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev 22. februára 2015. Zobraziť galériu (12)
Prezident SR Andrej Kiska sa zúčastnil osláv výročia Revolúcie na Euromajdane v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev 22. februára 2015. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska naďalej vidí priestor na diplomatické riešenie konfliktu na východe Ukrajiny. Napriek platnej minskej dohode o prímerí, útoky na pozície ukrajinskej armády na východe krajiny naďalej pokračujú. Slovenský premiér Robert Fico čelí vo vlasti kritike od časti slovenského opozície aj médií za svoj odmietavý postoj k protiruským sankciám, ktoré na Moskvu uvalila Európska únia v reakcii na ruský prístup k ukrajinskej kríze. V tom istom čase zaujal Andrej Kiska tvrdší postoj voči Rusku počas návštevy v Kyjeve.

"Treba spraviť všetko pre to, aby sa minskú dohodu podarilo naplniť," dodal. O situácii na Ukrajine aj o realizácii nutných reforiem diskutoval v nedeľu 22. februára v Kyjeve so svojím náprotivkom Petrom Porošenkom. Kiska bol jedným zo zahraničných hostí, ktorí sa zúčastnili na Pochode dôstojnosti. Tým si v nedeľu tisícky ľudí v Kyjeve pripomenuli vyše sto obetí minuloročných vládnych protestov.

Prezident SR Andrej Kiska
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Kisku vyjadril Prorošenko veľkú obavu z toho, či februárová dohoda z Minska vydrží. "Situácia posledných hodín ukázala, že sa nemusí naplniť a že ruský prezident Vladimir Putin ako keby ukazoval, že on už s tým nič viac nemá, čo ale nie je pravda," podčiarkla slovenská hlava štátu.

Prezident SR Andrej Kiska sa zúčastnil osláv výročia Revolúcie na Euromajdane v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev 22. februára 2015. Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska drží kahanec počas bohoslužby na Euromajdane. V druhom rade ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková. Tretia sprava litovská prezidentka Dalia Grybauskaite,štvrtý sprava predseda Európskej rady Donald Tusk, piaty sprava  nemecký prezident Joachim Gauck, šiesty sprava Petro Porošenko a vľavo poľský prezident Bronislaw Komorowski.
Zobraziť galériu (12)
Prezident SR Andrej Kiska sa zúčastnil osláv výročia Revolúcie na Euromajdane v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev 22. februára 2015. Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska drží kahanec počas bohoslužby na Euromajdane. V druhom rade ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková. Tretia sprava litovská prezidentka Dalia Grybauskaite,štvrtý sprava predseda Európskej rady Donald Tusk, piaty sprava nemecký prezident Joachim Gauck, šiesty sprava Petro Porošenko a vľavo poľský prezident Bronislaw Komorowski.  (Zdroj: TASR)

Porošenko ju zároveň ubezpečil o naštartovaní procesu reforiem, a to hlavne v oblasti daňového systému či boja proti korupcii. Kiska opätovne pripomenul slovenskú podporu Ukrajine. Upozornil, že tá naša je, na rozdiel od mnohých iných krajín, nielen slovná, ale aj praktická - napríklad spustením reverzného toku plynu. "Čo pri osobnom stretnutí Porošenko aj premiér Arsenij Jaceňuk ocenili, ako aj to, že sme sa zatiaľ ku každým sankciám Európskej únie pridali," poznamenal prezident.

Prezident SR Andrej Kiska
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR)

Fico čelí vo vlasti kritike za odmietanie protiruských sankcií

Západ je presvedčený, že Rusi vojenským materiálom i vojakmi podporujú proruských separatistov na východe Ukrajiny, Moskva podobné tvrdenia odmieta. Fico, ktorý stojí v čele jednofarebnej vlády sociálnych demokratov (Smer-SD), sa naposledy cez víkend vyslovil pre zmiernenie protiruských sankcií ako krok smerom k podpore prímeria vo východnej časti Ukrajiny. Zmienil sa pritom o prehodnotení zoznamu ľudí, ktorým EÚ zakázala vstup na svoje územie. Na rozdiel od minulosti však premiér nekritizoval ekonomické a finančné sankcie EÚ voči Moskve tiež uplatňuje.
 
Nedeľná vojna hodnôt na
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Foto: RTVS/ O 5 minút 12)
 
Podľa opozičnej strany SDKÚ-DS by však ústup od sankcií znamenal víťazstvo ruského prezidenta Vladimira Putina. "Fico sa opakovane chová ako Putinov agent a nie ako predstaviteľ členskej krajiny EÚ a NATO," reagovala SDKÚ-DS na Ficovej návrhy zmierniť sankcie. Podobne sa vyjadrili aj ďalší opoziční politici, podľa ktorých protiruské sankcie zmysel majú.
 
Fica za výroky ohľadom sankcií kritizovala tiež slovenské tlač. "Podobné výzvy nemajú nič spoločné so snahou nájsť skutočné riešenie ukrajinskej krízy, len pomôžu šéfovi Smeru v očiach jeho proruských voličov a ich kremeľskému idolu, ktorý potrebuje v Európe spojencov," napísal na svojom webe denník Denník N. Dodal, že z celého Ruska majú moc viesť skutočný dialóg so Západom len Putin a šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, na ktorých sa zákaz cestovania do EÚ nevzťahuje.
 
 
Na rozdiel od Fica protiruské sankcie obhajuje prezident Kiska. Z Kiskovho vyjadrenia pre médiá vyplynulo, že slovenský prezident nemá pochybnosti o zapojení Ruska do konfliktu na východe Ukrajiny. Kiska už skôr vyhlásil, že bez podpory Moskvy by konflikt na Ukrajine nikdy nezačal a že uvalenie sankcií na Rusko bolo potrebné.
 
Na Ukrajine podľa prezidenta SR Andreja Kisku vedia, že vyhlásenia k sankciám proti Rusku sú na Slovensku niekedy rozdielne, ale oceňujú, že sme sa k nim vždy pridali. Ako povedal Kiska novinárom po návrate z Kyjeva, ukrajinskí predstavitelia tiež oceňujú, že Slovensko vyjadrilo plnú podporu Ukrajine. „Slovenská podpora Ukrajine je jasná. Na rozdiel od iných krajín je táto pomoc nielen slovná, ale aj praktická,“ vyhlásil prezident s tým, že ide najmä o reverzný tok plynu na Ukrajinu, čo ocenil ukrajinský prezident Peter Porošenko, s ktorým Kiska v nedeľu večer rokoval. 
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu