Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Matovičovci chcú pretlačiť zaujímavý návrh: Zníženie DPH!

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny zo súčasných 20 % na 10 % navrhujú v novele zákona o DPH poslanci za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Výpadok z príjmov chcú pokryť zvýšením dane z príjmov z 23 % na 39 % pre banky a regulované subjekty so ziskom vyšším ako 3 milióny eur ročne. Banky a regulované subjekty, ktorými sú napríklad energetické firmy alebo poisťovne, by tak platili vyššiu daň z príjmov.

"Takouto právnou úpravou sa Slovenská republika priblíži vo výške DPH na potraviny k európskemu štandardu. Zároveň príde k spravodlivému preneseniu bremena konsolidácie verejných prostriedkov z bežných spotrebiteľov na vysokoziskové subjekty podnikajúce v regulovanom podnikateľskom prostredí,“ argumentujú poslanci OĽaNO. Návrh zákona je podľa nich koncipovaný tak, že bude mať v celkovom meradle pozitívny dopad na rozpočet verejnej správy, a to na úrovni 125 miliónov eur ročne. "Vzhľadom na dlhodobo neriešenú situáciu nízkych miezd zdravotných sestier, takto získané prostriedky navrhujeme použiť na zvýšenie platov zdravotných sestier,“ uvádzajú obyčajní ľudia. 

Znížením DPH na potraviny v čase hospodárskej krízy sa podľa OĽaNO stanú potraviny dostupnejšie a ľudia si jednoduchšie zabezpečia základné životné potreby. Zníženie DPH na potraviny na 10 % spôsobí podľa obyčajných ľudí výrazné zníženie nákupnej turistiky do okolitých štátov, zároveň stúpne predaj potravín na území Slovenska, čo prispeje k vzniku nových pracovných miest u prvovýrobcov a spracovateľov. "Zároveň možno očakávať spätný príjem DPH a dane z príjmu do štátneho rozpočtu z predaja tovaru a služieb, ktoré si ľudia budú môcť kúpiť z ušetrených prostriedkov, čím opätovne príde k nárastu nových pracovných miest,“ vysvetľujú poslanci za OĽaNO. 

DPH na potraviny na úrovni 20 % patrí k jednej z najvyšších v Európe. "Vyspelé štáty ako Francúzsko, Poľsko, Nemecko, či Taliansko majú DPH na potraviny na úrovni od 4 % do 10 %. Dokonca Veľká Británia a Malta majú základné potraviny s nulovou sadzbou DPH,“ uzatvárajú obyčajní. Návrhom sa bude parlament zaoberať na januárovej schôdzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu