Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Čo nás čaká na domácej scéne v roku 2015: Tri scenáre, ako bude vyzerať naša politika!

Vládny Smer dostal na konci roka zabrať
Vládny Smer dostal na konci roka zabrať (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rok 2015 bude aj v slovenskej politike hektický. Vládny Smer zažil nedávno veľké zemetrasenie a ťažká úloha ho čaká aj v tomto roku. Popritom na Slovensku stále vznikajú nové politické strany. Na druhej strane, stálice na politickej scéne vymierajú. O čom bude rok 2015? Takto ho vidí politický analytik.

Predpovedať, čo sa stane na domácej politickej scéne najbližších 12 mesiacov, je naozaj ťažké. Problém s tým majú aj odborníci. Ján Baránek z agentúry Polis si myslí, že politika za istých okolností chaotickým systémom.

"Dlhodobé predpovede počasia sa nedaria preto, lebo meteorológovia pracujú s tzv. chaotickými systémami, ktorým je aj atmosféra. Na rozdiel od lineárnych systémov, v chaotických môžeme len viac, alebo menej presne, odhadovať. Politika je za istých okolností tiež chaotickým systémom. Stáva sa tak najmä v časoch kríz, konfliktov... A to je aj súčasný prípad. Dnes sme stále v čase ekonomickej krízy – od. r. 2008, za hranicami máme ozbrojený konflikt, ktorý za istých okolností hrozí narásť do konfliktu väčšieho. Tak. A teraz poďme predpovedať r. 2015 na Slovensku," zamyslel sa nad budúcnosťou v roku 2015 politický analytik.

Podľa neho Slovensko čaká jedna z troch možných alternatív. Politológ prognózuje nasledujúce alternatívy.

Alternatíva 1

Rok 2015 bude predvolebným rokom so všetkým, čo k tomu patrí. Prepieraním špinavej bielizne, klamstvami, manipuláciami, vydávaním lži za pravdu a pravdy za lož. Bude to taká malá búrka v pohári vody. Ale naša. Budeme svedkami snahy o záchranu politických trpaslíkov, ako aj snahy o ich optické nafúknutie. Budeme aj svedkami toho, za akú cenu. Určite budeme aj svedkami arogancie moci a predvolebnej „štedrosti“. Predpokladám, že najmä smerom k dôchodcom. Som zvedavý, kto si spomenie napr. na mladé rodiny alebo, ako tak prežívajúce zvyšky strednej vrstvy.

Alternatíva 2

Nejakým pôsobením „vyššej moci“ sa podarí vyvolať predčasné voľby. Potom platí, čo som napísal v alt. 1, ale tak povediac instantne. Alebo zhustene, v „zrýchlenom konaní“.

Alternatíva 3

Ukrajinský konflikt prerastie do väčšieho konfliktu. Tu je to jednoduché. Vnútropolitická situácia na Slovensku nebude zaujímať nikoho. Ani Slovákov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu