Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pozadie nového ministra, výsmech Slovákom: Bývalý penťák a spolužiak človeka z Medical Group!

Nový minister zdravotníctva Viliam Čislák Zobraziť galériu (4)
Nový minister zdravotníctva Viliam Čislák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nový minister zdravotníctva vyvoláva veľké kontroverzie. Dokonca sa zdá, že je to výsmech občanom! Viliam Čislák bol totiž spolužiak Daniela Chovana, ktorý stojí za firmou Medical Group, pracoval pre Pentu a pochádza z Košíc rovnako ako Pavol Paška. Opozícia to kritizuje, pretože Čislák tiež pôsobil ako Zvolenskej tajomník, pod ktorým sa prevalila kauza predražených CT-čiek. Sám minister však s tým problém nemá.

Košičan priznal tiež, že sa pozná s Danielom Chovanom z firmy Medical Group, ktorá stojí za obrovskou kauzou predražených CT-čiek. Kontroverzný je aj post štátneho tajomníka na ministerstve zdraovtníctva. Pôsobil ako pravá ruka Zuzany Zvolenskej, de facto teda by mal cítiť spoluvinu na škandále. On to však odmieta, a tvrdí, že sa necíti byť vôbec vinný.

Na ministerstvo zdravotníctva sa Čislák dostal podobne ako jeho predchodkyňa Zvolenská z firmy patriacej Pente. Konkrétne z jej firmy Svet zdravia, kde pôsobil ako námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť.

Viliam Čislák sa stal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Sám nechce nič riešiť, pokiaľ nebude mať na stole výsledky vyšetrovania, ktoré vykonáva ÚVO, NKÚ aj prokuratúra. "V súčasnosti prebieha šetrenie, počkáme si na výsledky šetrenia a potom to môžme vyhlásiť za kauzu alebo niečo iné," povedal Čislák tesne po vymenovaní za ministra.

Nového ministra zdravotníctva Viliama Čisláka nemuseli podľa jeho slov presviedčať, aby sa ujal vedenia rezortu. "Nikto ma neprehováral," skonštatoval s tým, že s ponukou samozrejme súhlasil. Po dnešnom vymenovaní avizoval, že chce pokračovať v rozbehnutých projektoch. O tom, či sa mu na ministerskej stoličke podarí zotrvať až do konca volebného obdobia, polemizovať nechcel.

Pozadie nového ministra, výsmech
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Čislák, ktorý doteraz pôsobil ako štátny tajomník rezortu, necíti vinu za medializovaný prípad podozrivého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Priznal, že jeden z členov predstavenstva spoločnosti Medical Group, ktorá obchod sprostredkovala, Daniel Chovan je jeho spolužiak z vysokej školy. Odmietol však, že by sa s ním stretával, respektíve sa nejako angažoval vo verejných obstarávaniach. Rovnako poprel, že by niekedy s predsedom parlamentu Pavlom Paškom debatoval o zdravotníctve.

Spojenie nového mnistra a Daniela Chovana firma Medical Group odmieta. Spoločné majú podľa nich iba titul z vysokej školy. "Pre získanie titulu MUDr. je nevyhnutné právoplatné ukončenie vysokoškolského štúdia. Vami menované osoby spája len rovnaký titul ako stovky ďalších absolventov uvedenej školy. Rovnako ako v prípade titulu MPH. Špecializačný študijný odbor Master of public health (MPH) na Slovenskej zdravotníckej univerzite je jediným manažérskym odborom určeným pre všetky kategórie zdravotníckych pracovníkov s ukončeným druhostupňovým vysokoškolským vzdelaním a praxou v zdravotníctve," odpovedali nám z Medical Group.

Aké opatrenia prijme ministerstvo zdravotníctva, aby sa v budúcnosti podobné prípady ako v Piešťanoch neopakovali, Čislák zatiaľ nekonkretizoval. Chce si počkať na výsledky vyšetrovania kompetentných orgánov. Potom sa podľa jeho slov uvidí, či sa bude meniť zákon alebo bude ministerstvo prísnejšie na svojich nominantov.

Opozícia sa búri

"Keby mal pán Čislák reformného ducha, už ako štátny tajomník mohol niektoré veci presadzovať. Očakávam, že podobne ako Zuzana Zvolenská nič významné v rezorte neurobí. Navyše, ministri zdravotníctva za Smer nikdy reálne nerozhodovali," povedal Viliam Novotný SDKÚ-DS. "Navyše bude vnímaný ako človek z východniarskej lobby od Pavla Pašku," doplnil Novotný.

Podobný názor má aj Igor Matovič z OĽaNO. "Keďže bez Pavla Pašku sa ani lístoček v slovenskom zdravotníctve nepohne, tak predpokladám, že tento pán je nominantom pána Pašku. Takže sa môžeme tešiť na 'staré dobré časy v zdravotníctve'," uviedol Matovič.

Pozadie nového ministra, výsmech
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa SaS je Čislákovo vymenovanie definitívnou bodkou za fantazmagóriou o razantnom postupe premiéra Roberta Fica voči korupcii. "Je nad slnko jasnejšie, že premiér len vymenil jednu figúrku za druhú, no podstata a väzby ostali rovnaké. Nový minister zdravotníctva spĺňa dva základné predpoklady nominanta strany Smer na tento post – je Košičan a pracoval pre skupinu Penta," povedal predseda SaS Richard Sulík.

Zdravotníctvo podľa neho potrebuje iný typ ministra. "Potrebuje odvážneho, kompetentného a razantného manažéra, ktorý dokáže prísť s jasnou víziou reformy a poodtínať chápadlá priživujúcich sa chobotníc," dodal Sulík. Hoci majú liberáli v súvislosti so zdravotníctvom obavy, radi sa nechajú presvedčiť, že sú neopodstatnené

Podľa odborníka na zdravotníctvo Tomáša Szalaya fakt, že pôsobil pod Pentou a že je Chovanov spolužiak, nemusí hrať veľkú rolu. "Penta je veľký hráč v zdravotníctve a je dosť možné, že kto v ňom pôsobí, prešiel aj firmami Penty," povedal pre Topky Szalay s tým, že ani známosť Chovana z vysokej školy nemusí byť určujúca.

Za závažnejšie však považuje to, že nevie, s čím nový minister prichádza. "Nič som od neho nečítal. Keď napríklad prichádzal na ministerstvo Zajac, napísal sto stránkovú knihu o reforme v zdravotníctve. Avšak to bol problém aj iných ministrov, ktorí prichádzali ako nepopísaný list - Zvolenská, Raši, Uhliarik či Valentovič," dodal Szalay.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu